Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Salvador Tarragó i Cid: Paisatges construïts. Patrimoni i cultura a l’obra pública de Catalunya; editat a cura de Rosa Català i Joan Tort. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2008 (Col·lecció Descoberta, 15); 114 pp. ISBN 978-84-8415-379-5.   Pòrtic de l'autor : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

La publicació d'aquest llibre té com a punt d'arrencada l'exposició que, amb el títol d'Obres públiques a Catalunya, i a iniciativa de la Real Academia de Ingeniería, se celebrà el 2003 a l'Estació de França de Barcelona. En aquesta exposició ens pertocà de redactar la primera part del catàleg, que es publicà sota l'enunciat d'”Evolució del patrimoni de les obres públiques a Catalunya”. El text, refet amb profunditat amb la col·laboració de Rosa Català, es presenta ara de nou gràcies a la invitació del director de la col·lecció, Joan Tort, al qual restem vivament agraïts.

El títol del llibre, Paisatges construïts, respon a la voluntat de presentar el patrimoni de l'obra pública a Catalunya (o sigui, de l'enginyeria civil en general) des d'una perspectiva integrada amb el territori. La nostra idea ha estat sistematitzar els elements, les obres i els conjunts d'obres que conformen aquest patrimoni d'acord amb el seu context històric i geogràfic, i defugint la mera enumeració descriptiva. De fet, hem volgut posar en evidència que, al llarg de la història, la interacció entre naturalesa i home ha tingut un reflex clar i eloqüent en l'obra pública. Estem parlant d'una relació que a

 

vegades ha pres una dimensió èpica: la lluita o contraposició entre un ordre natural, resultat d'un procés de formació que es compta per milions d'anys, i un ordre que l'espècie humana – unes vegades des de la intel·ligència i altres des de la cobdícia i la tossuderia – ha pretès imposar a través del temps i en funció de les necessitats i dels mitjans tècnics de cada moment.

La nostra mirada sobre el patrimoni té unes connotacions particulars pel fet de referir-se a Catalunya, país de colonització antiga i “passadís geogràfic” per on han transitat pobles i cultures de procedència molt diversa. És difícil, en aquest context, establir el moment en què la naturalesa primigènia va començar a ser alterada de forma significativa a través de l'obra humana. A la pràctica, el territori del nord-est peninsular, l'àrea de la Catalunya actual, havia estat ja prou transformat – sobretot en l'aspecte vegetal – quan els ibers hi eren establerts. Tanmateix, la modificació era sovint imperceptible: el traçat d'uns primers camins i corriols elementals, preferentment per la carena o la cornisa de les muntanyes, o bé uns assentaments fortificats dalt dels turons per a refugiar-s'hi en cas de perill o dispersos en els indrets més fèrtils.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
23 de novembre de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat