Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Àlex Tarroja, Margarida Castañer i Montserrat Mercadé (dirs.): Anuari Territorial de Catalunya, 2006. Barcelona: Societat Catalana d’Ordenació del Territori, 2007; 500 pp: presentació de Margarida Castañer. ISBN 978-84-7283-949-6.   Ressenya d'E. Sau : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

El desembre de 2007, l'Institut d'Estudis Catalans va ser el lloc escollit per a la presentació de l'Anuari Territorial de Catalunya de l'any 2006. Aquesta és la quarta edició d'aquesta publicació dedicada a descriure i analitzar dues-centes transformacions i projectes territorials que s'estan produint o que es produiran a Catalunya.

L'estructura i presentació visual de l'Anuari d'enguany és similar a les propostes dels anys anteriors. Aquesta similitud en el model de la publicació particularitza i facilita la seva identificació com a llibre: la presentació és, de nou, signada per Margarida Castañer, presidenta de la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT); també s'hi troba la introducció, redactada enguany per Joan Subirats, catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona i segueixen els 200 articles, que constitueixen el gruix de la publicació i que han estat redactats per un equip format per 40 llicenciats, 14 dels quals són geògrafs.

L'apartat "Diàlegs", present a les publicacions dels anys 2004 i 2005, on dos professionals reflexionaven sobre un tema proposat pels directors de l'Anuari, ha estat substituït per 15 articles d'opinió. Aquests articles són signats per professionals que aporten la seva reflexió personal sobre algun dels temes tractats en la publicació de 2006

 

tot i que no sempre han estat específicament redactats per a l'Anuari. A tall d'exemple es pot esmentar que l'article el "Canal Segarra-Garrigues i zones d'especial protecció d'aus" redactat per Xavier Basora i X3, Estudis Ambientals va seguit pel Manifest de Vallbona on Ignasi Aldomà resumeix els 15 punts d'aquest Manifest alhora que explica succintament perquè es redacta o bé Jordi Borja que amb la seva reflexió sobre "A la recerca del barri perdut" acompanya l'article de Josep Báguena sobre "Organització en barris (Barcelona)".

La publicació es completa amb 6 índexs que permeten fer la recerca de topònims, antropònims, institucions i associacions, acrònims i, com a novetat d'aquest any, mitjans de comunicació. Les dues principals associacions de geògrafs de Catalunya, això és la Delegació del Col·legi de Geògrafs i la Societat Catalana de Geografia apareixen citades en relació al Manifest per a una nova cultura del territori. Aquest manifest que pretén fer una denúncia dels problemes urbanístics actuals de l'Estat espanyol derivats de la mala pràctica de l'urbanisme alhora que promou nous punts de vista per generar una nova cultura del territori, va ser presentat el dia 5 d'octubre a Barcelona, a la seu de l'Institut d'Estudis Catalans en un acte promogut per les dues institucions esmentades.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
22 de setembre de 2008
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat