Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Rafael Mata i Àlex Tarroja (coordinadors) : El paisaje y la gestión del territorio. Criterios paisajísticos en la ordenación del territorio y el urbanismo. Barcelona: Diputació de Barcelona, Xarxa de Municipis, 2006 (Territorio y Gobierno, Visiones 5); 716 pp. ISBN 84-9803-144-3.   Notícia editorial augmentada : 
pàg.    1 
 

L'interès social i polític pel paisatge ha augmentat considerablement els darrers anys. L'aprovació de la Convenció Europea del Paisatge ha refermat el paper del paisatge com un component significatiu de la societat del benestar i ha empès la necessitat de gestionar paisatgísticament tot el territori entès i contemplat en la seva totalitat, des de les àrees densament poblades, com són els àmbits urbans i periurbans, escenaris habituals de gran part de la població, fins als paratges d'interès natural més recòndits.

Aquest llibre aplega una tria molt generosa de textos sobre perspectives i experiències de gestió paisatgística confegits per una cinquantena d'especialistes reputats en dominis professionals molt variats (arquitectes, geògrafs, economistes, geòlegs, etc.) tots plegats en sintonia amb una renovada cultura d'ordenació del territori.

D'entre l'autoria destaquem la presència de Jordi Blay, Jaume Busquets, Josefina Gómez Mendoza, Maria Herrero, Francesc M. Muñoz, Oriol Nel·lo, Joan Nogué, Ricard Pié, Joan Tort i Florencio Zoido, socis i col·laboradors d'aquesta Societat Catalana de Geografia. La notorietat de la seva obra

 

així com la gran dispersió de les contribucions fan innecessària, per un cantó, i inviable, per altre, la seva ressenya responsable en poques ratlles.

La responsabilitat de la compilació recau en els geògrafs Rafael Mata i Àlex Tarroja. Mata és catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat de Madrid i president de l'Associació de Geògrafs Espanyols, AGE (Madrid). Ha publicat nombrosos treballs sobre la temàtica del llibre, vessant en la qual cal destacar la codirecció de l'Atlas de los Paisajes de España (Madrid: Ministerio del Medio Ambiente, 2003). Tarroja exerceix de geògraf de fa anys a la Diputació de Barcelona (Xarxa de Municipis) com a assessor de Presidència i responsable de la línia editorial cosmopolita en la qual ha fet editar diverses obres de caire territorial en col·laboració amb el Centre Ernest Lluch del CUIMP (Barcelona) amb seu al Centre de Cultura de Contemporània. Finalment, no és balder recordar que Àlex Tarroja és president del Col·legi de Geògrafs (Madrid), l'entitat que, juntament amb l'AGE abans esmentada, encapçala la representació dels geògrafs professionals del país.
[Notícia editorial augmentada per P. Alegre]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
5 de març de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat