Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
J. M. García Ferrer i Martí Rom: Marta Pessarrodona. Barcelona: Associació d’Enginyers Industrials de Catalunya, 2006 (Cine Club Enginyers. Any 25); 144 pp. ISBN 84-88167-92-X.   Presentació dels autors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

Introducció (a l'any 25)

Deu ser ja un tòpic anomenar Marta Pessarrodona com a una "donassa" després que el llibre que va escriure amb aquest títol, que parlava de dones catalanes que van destacar durant el segle XX, tingués l'èxit que va tenir. Però és evident que, si no fos perquè el llibre tracta només de dones que ja han mort, no sobtaria topar amb ella com una més d'aquestes dones de caràcter, que de seguida passen pel cap en el moment de pensar en dones catalanes que compten, que han deixat petjada.

Aquest vessant d'escriptora biogràfica, que ha cultivat des de fa molts anys, juntament amb el de periodista d'articles d'opinió a diferents diaris, és potser el que ha fet més popular el nostre personatge. Una popularitat, la d'aquesta línia, que segurament li ve, en una època en què la popularitat podia arribar encara mitjançant l'activitat cultural, com a introductora en el nostre país de Virginia Woolf i de tot el grup de Bloomsbury, com a traductora, o també com a organitzadora d'una molt important exposició sobre el grup, sobre el que encara avui segueix sent una referència imprescindible.

 

Però si les seves biografies i retrats l'han feta merescudament popular, és com a poeta, i molt personal poeta, a més, la raó principal per la qual possiblement té un lloc destacat a la literatura.

Nosaltres hem anat a conèixer la persona que hi ha darrere d'aquests vessants, i hem trobat (i intentat transmetre), a més, un esperit independent, emprenedor, viatger i degustador de grans amistats.

I hem trobat també la Mont, la seva adorada gossa, fent-nos d'amable amfitriona: No ens ha deixat ni un moment.

Un llibre i un vídeo, en els 25 anys de la nostra proposta, intenten reflectir tot això.

Aquest llibre, com sempre, està centrat en una molt llarga entrevista. Després, uns pocs amics de Marta Pessarrodona ens ajuden a completar les visions sobre el personatge. Un bastant anàrquic "Recull de textos" aporta escrits escollits de l'escriptora o sobre ella. La bibliografia i el ja tradicional "Àlbum de fotos" tanca el volum, que esperem que sigui del vostre gust, i doni una visió d'ella que no desmereixi. [J.M. García Ferrer i Martí Rom]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
3 de febrer de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat