Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Carles Carreras; Ana F.A. Carlos (a cura de) : Barcelona y São Paulo cara a cara. Procesos metropolitanos a la hora de la globalización. Mataró: Davinci, 2006 (Col. Polis, 1); 219 pp.; ISBN 84-934821-3-7.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Segons informen els curadors en la introducció, el llibre aplega la majoria dels escrits presentats per a discussió en el Seminari hispanobrasiler sobre Globalització i metropolitanització, amb referència expressa als casos de São Paulo i Barcelona, celebrat a Barcelona mateix els dies del 21 al 24 de juny de 2005. Les conclusions ateses en el decurs de la discussió dels esborranys de comunicació han estat incorporades en els textos objecte de la publicació per la qual cosa es poden considerar notablement enriquits en relació amb els continguts inicials.

Els curadors destaquen el coronament del Seminari amb una jornada de treball de camp a l'Hospitalet de Llobregat localitat situada "en la primera corona de la periferia suroeste de Barcelona", en advertiment dirigit, el més segur, i ben oportunament, als lectors brasilers. Del desenvolupament de la jornada només en resta un apunt a la introducció dels curadors els quals destaquen l'interès que va tenir per a discutir in situ la problemàtica generada per les complexes i canviants relacions generades per processos de centre-perifèria els quals unten l'eix central d'aquest llibre a pleret.

Fa molt anys que els departaments de Geografia Humana de la Universitat de

 

Barcelona i de Geografia de la Universitat de São Paulo --"en Brasil" remarquen els curadors per als extraviats, suposem, en les angúnies de les altres geografies-- col·laboren per iniciativa de Milton Santos (1926-2001) i l'entusiasme mai desmentit de Carles Carreras. Els intercanvis de professors i estudiants de tercer cicle entre els dos centres ha estat constant i important. Sobretot, a partir de 1996, en la perspectiva d'un projecte marc d'investigació per a aplegar punts de vista contrastats des de les dues vorades atlàntiques sobre l'organització de les metròpolis en el llindar de la globalització. És aleshores quan va prendre cos la idea d'un llibre com el que ara comentem. Els ministeris d'Educació espanyol i brasiler obriren una línia de finançament del projecte el 2003 fins al 2005 en el marc dels programes de cooperació científica establerts entre els dos països.

Són diversos els participants brasilers en el Seminari de juny de 2005 que havien passat per les aules de la Universitat de Barcelona, com a professors o com alumnes, amb anterioritat en estades prou dilatades per la qual cosa tenien el tema i l'àmbit ben mastegat. De la informació dels curadors no sembla pas que hi hagués simetria per l'altra part. Deixant de banda les estades freqüents del professor Carreras a São Paulo, només

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de gener de 2007
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat