Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Fernando Molinero, Roser Majoral, Juan Manuel García, Gerardo García (coordinadors) : Atlas de la España Rural. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, 2004; 463 pp. ISBN 84-491-0650-8.   Introducció dels coordinadors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

fonamentalment urbà, la qual cosa limita en certa manera el futur del món rural, caracteritzat d'antuvi per la seva minsa accessibilitat i la seva baixa densitat d'ocupació i de fluxos, aspectes els quals poden redreçar-se mitjançant la introducció fàcil, capaç i dreturera de les tècniques i mitjans de telecomunicació.

L'Atlas és, a més a més d'una obra oportuna i integral, un treball multidisciplinar i novedós. En la seva elaboració ha participat una trentena d'agrònoms, veterinaris, geògrafs, sociòlegs i economistes. En els dominis respectius, cadascun aporta una contribució especialitzada i que, amb independència del termini transcorregut des de la realització del Cens Agrari i de Població i de la seva publicació, ofereix resultats inèdits, a voltes sorprenents i, en qualsevol cas, tant en cartografia temàtica com en dades estadístiques, facilita informació que, en determinats capítols, no havia estat publicada enlloc, la qual cosa li dóna la lluentor d'obra nova. Malgrat que les dades envelleixin ràpidament, els factors que estructuren l'organització de l'espai rural i els sistemes agraris en cada conjuntura històrica són durables i són analitzats i reflectits en aquesta obra.

 

Aquesta publicació, tot i ser, per sobre de tot, un atles quant a conjunt estructurat d'elements cartogràfics, completats amb il·lustracions i comentaris que, mercès al llenguatge ajustat al màxim a les normes semiològiques, li confereix un valor interpretatiu i divulgador d'abast global per la qual cosa pot ser d'utilitat a un ventall molt estès de lectors interessats pel coneixement de la plural i complexa realitat de l'agricultura i el medi rural espanyol. [Valladolid i Barcelona, 10 de desembre de 2004; versió catalana de P. Alegre (2006)
 


 

Addenda

A més a més d'assumir una part de la coordinació de l'obra, la Dra. Roser Majoral va efectuar-hi diverses aportacions. En primer lloc analitzava les estructures socioagràries de les explotacions [162-165] amb dos mapes de distribució de l'OTE per a 1989 i 1999. En segon lloc, introduïa l'anàlisi de les superfícies i produccions agrícoles [192-197],

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
19 de maig de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat