Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Fernando Molinero, Roser Majoral, Juan Manuel García, Gerardo García (coordinadors) : Atlas de la España Rural. Madrid: Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, 2004; 463 pp. ISBN 84-491-0650-8.   Introducció dels coordinadors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

Determinades zones del medi rural, en especial les incloses en àmbits desafavorits, de notable abast territorial, continuen presentant, en comparació amb el medi urbà, deficiències prou clares en els nivells d'equipaments i serveis i persisteixen els problemes d'equitat social i territorial; tanmateix, resulta innegable que en el seu conjunt els territoris rurals es presenten més integrats territorialment, econòmica i social amb la resta del país, i es detecten símptomes d'un “renaixement rural” matisat i selectiu.

Ultra oportú, l'Atlas és una obra integradora i integral, en la qual es toquen, analitzen i estructuren la tipologia temàtica rural completa, des dels merament agronòmics, en la seva triple vessant agrícola, ramadera i forestal, passant pels econòmics, socials, mediambientals i els relacionats amb les polítiques vigents de desenvolupament rural. Així, s'enceta amb una presentació de l'espai i món rurals per a sintetitzar tot seguit l'abundosa cartografia produïda i editada pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i els seus diversos Organismes Autònoms editors reiterats de peces cartogràfiques sobre el món rural. Plantejat l'estat de la qüestió, es dedica el capítol primer al medi

 

físic com a escenari de sortida i condicionant dels aprofitaments agraris, seguit per altres dos sobre els usos del sòl; en aquest bloc temàtic s'insisteix de manera especial en el regadiu com a modalitat de conreu i ús del sòl intensiu, singular i fonamental de l'espai agrari espanyol.

L'espai és gestionat i organitzat per la població que l'ocupa i és per això que el bloc següent analitza la població rural en tres capítols successius, esmerçat el primer a les estructures i dinàmica demogràfiques, base de l'activitat agrària i de les estructures socioprofessionals les quals es toquen en el segon; l'anàlisi de la població es completa amb un tercer sobre el jovent i les dones rurals com a temes singulars i essencial per al desitjat relleu generacional en l'agricultura i la pervivència dels territoris rurals. En el procés d'ocupació, gestió i organització de l'espai per la població agrària sorgeixen unes estructures agràries, les quals són estudiades en el bloc següent, amb un capítol introductori esmerçat als trets de les explotacions com a unitats individualitzades en l'espai agrari, i un altre, a l'associacionisme i cooperativisme a l'agricultura en la mida que són estructures i processos d'acció col·lectiva.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
19 de maig de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat