Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Mita Castañer, Joan Vicente i Gemma Boix (a cura de) : Áreas urbanas y movilidad laboral en España. Girona, 17 y 18 de marzo de 2000. Girona: Universitat de Girona, 2001 (Sèrie Diversitas, 22); 160 pp. ISBN 84-8458-110-1.   Introducció dels curadors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

dades censals i padronals del període 1981-1996 per a tot el territori de Catalunya posen en qüestió el llindar de mobilitat mínima --fixat en un 15% del nombre de treballadors o de llocs de treball d'un municipi-- establert per a caracteritzar les relacions de cohesió que determinen la formació d'àrees urbanes. És per això que, seguidament, una volta completada l’anàlisi de l'evolució de les àrees definides en el període 1981-1996, es posarà a prova un augment d'aquell llindar a fi i efecte de definir de forma el més ajustada possible les àrees urbanes a partir de les dades censals de 1996 i de les imminents de 2001. Un cop definides les àrees urbanes, és prevista l'anàlisi interna d'un nombre significatiu d'aquelles mitjançant l'observació del comportament de variables diverses, les quals permetin aportar conclusions sobre les noves modalitats de localització i de relacions urbanes: xarxes, jerarquies, complementarietats, etc., imprescindibles per abordar l'objectiu final de la recerca: establir criteris per a una millor planificació del territori.

La iniciativa d'organitzar un seminari de reflexió sobre la temàtica de la definició d'àrea urbana i estructura territorial, amb la mobilitat laboral obligada com a nexe aglomerador, va

 

sorgir del projecte tot just ressenyat i és, en part, motivat pel desig de compartir i discutir l'experiència de tants anys de treball així com per a confrontar les diverses aplicacions i metodologies que s'estan desenvolupant en altres àmbits acadèmics de l'estat. Però la motivació més important que ens ha empès a organitzar la trobada no és altre que l’elaboració d’una metodologia comuna de definició d’àmbits urbans per al territori d'Espanya i que resolgui alhora les disfuncions amb les quals s'ensopeguen en treballar realitat territorials dissemblants.

A tall d'introducció, amb la sola finalitat d'informar als lectors d'allò que trobarà en les planes següents, comentarem de manera molt resumida el contingut de les ponències que aquest llibre transcriu a partir dels textos originals facilitats pels autors.

En primer lloc, el grup de recerca del projecte de mobilitat laboral de la Unitat de Geografia de la UdG, exposa la metodologia aplicada per a definir àrees urbanes mitjançant l'ús de la mobilitat laboral com a element bàsic, i analitza l'evolució de les àrees de cohesió de Catalunya en el període 1981-1996.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
12 de febrer de 2006
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat