Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Eduard Fontserè; amb la col•laboració de Josep Iglésies: Elements de Geografia. Barcelona: Gustau Gili, Editor, 1938; 329 pp.   Ressenya de P. Vila (1938) : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

I no és solament en tractar l'autor temes de la pròpia especialitat que el text té aquesta gràcia de la claredat, sinó també en molts altres passatges de l'obra. Així, la part de Geografia regional, més expositiva que raonada, és realçada i feta comprensiva amb frases i conceptes breus, plens de justesa. Hi abunden tocs característics per tal de fixar a la memòria els trets essencials de certs països, amb fàcils associacions d'idees. Hi ha també descripcions succintes, alguns paràgrafs de les quals són d'antologia geogràfica. Tant per la forma com pel contingut aquest manual és un llibre vivent. Ajudarà a mantenir aquesta frescor el fet d'haver prescindit d'intercalar-hi dades de tipus estadístic que envelleixen d'un any a l'altre.

Quan ha calgut utilitzar una xifra s'ha fet més en el sentit del volum que havia de representar, en forma arrodonida i recordable, que com a expressió d'exactitud. Creiem, però, que aquesta disposició, encertada en el cos del llibre, no hauria de privar que el noi pogués consultar dades estadístiques quan fos convenient. Per això n'hi hauria prou amb un apèndix, renovable periòdicament, amb dades precises.

 

En l'estructura general del llibre, potser caldria remarcar que hi ha un cert desequilibri en les proporcions de les parts que l'integren. Així, mentre són ocupades un centenar de planes amb els elements de la geografia matemàtica i de la geografia física, només se'n destinen una dotzena a la geografia humana. Aquesta desproporció prové sobretot de l'extensió amb que són tractats els fenòmens climàtics i llurs conseqüències. Així mateix, mentre els fenòmens fisiogràfics solen ésser tractats raonadament, els fenòmens georegionals i geopolítics solen ésser tractats en forma expositiva. Aquest desequilibri fóra fàcilment esmenable en una nova edició amb un augment de pàgines que permetria ampliacions equilibradores, i el llibre esdevindria un manual exemplar de geografia.

Per a cloure aquesta recensió volem remarcar l'originalitat de la Geografia de Catalunya intercalada en el llibre i presentada en una quarantena de pàgines. Els tres capítols que la constitueixen han estat redactats amb la col•laboració de Josep Iglésies, que també ha col•laborat, si bé menys especialment, en altres capítols del llibre. En la bibliografia geogràfica catalana hi ha uns quants títols referents a guies excursionistes i d'estudis

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 d'octubre de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat