Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ramon Grau (coordinador): Les ciutats i les revolucions, 1808-1868. I, les lluites del liberalisme. Barcelona: Ajuntament de Barcelona; Institut de Cultura, 2004; 274 pp. ISSN 1135-3058.   Introducció del coordinador : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5  ·  6 
 

L'any 2001, la revista Barcelona quaderns d'Història va convertir-se en una sèrie periòdica de volums monogràfics que, d'una banda, plasmen en lletra impresa alguns dels cursos organitzats pel Seminari d'Història de Barcelona i, de l'altra, editen els materials generats pels Congressos d'Història de Barcelona. Així, els volums 4 i 5 apleguen les ponències i comunicacions del VI Congrés, i el volum 7 encabeix les corresponents al VII. Amb aquest volum 10, iniciem la publicació del VIII Congrés, que comprendrà altres dos lliuraments, els volums 11 i 12.

Els dos primers Congressos d'Història de Barcelona s'havien celebrat, respectivament, els anys 1982 i 1985. Mentre que el primer fou una convocatòria volgudament inespecífica, inspirada per la voluntat d'afavorir la trobada d'investigadors de procedència diversa vinculats idealment per l'interès en la història de la ciutat i el seu entorn immediat – el Pla de Barcelona –, el segon comptà ja amb una estructura més complexa, basada en el creuament entre una divisió per facetes de la vida històrica (Demografia i societat, Activitats econòmiques, Estructura de l'espai, Política i ideologia, i Metodologia i fonts) i una altra per èpoques (Antiguitat, Edat Mitjana, Edat Moderna, Edat Contemporània).

 

En ocasió del III congrés, celebrat el 1993, es va fer un balanç també sinòptic dels estudis en els deu anys transcorreguts des de la primera convocatòria. L'exercici permeté comprovar l'abundor de recerques, el notable ritme dels estudis i també una gran diversificació temàtica i metodològica de les aportacions.

La decisió, adoptada el 1993, de dotar a la sèrie dels encontres d'una periodicitat fixa, biennal en concret, va permetre fer el salt des de la màxima obertura temàtica i cronològica cap a un perfil més monogràfic de les convocatòries successives, que permetés anar revisant amb una certa agilitat i concentració els diversos aspectes i èpoques de la història ciutadana i donar lloc a intercanvis més densos entre els participants de cadascun dels encontres. Així, després d'un IV congrés, molt obert encara, però amb l'èmfasi posat en l'estructuració territorial i en la contemporaneïtat estricta dels anys 1975-1995, el 1997 fou organitzat el V Congrés al voltant del primer centenari de les agregacions municipals de 1897, i dos anys després, el VI Congrés prenia com a referència el set-cents cinquantè aniversari dels privilegis fundacionals de l'entitat municipal barcelonina, atorgats per Jaume I, i

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 de maig de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat