Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pierre Vilar (1963) : Catalunya dins l'Espanya Moderna, vol. IV "La formació del capital comercial". Barcelona: Edicions 62, 1968 (Estudis i Documents, 4); 631 pp.; traducció d'Eulàlia Duran.   Ressenya de J. Fontana : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

En aquesta ressenya hem anat destacant sobretot el joc a llarg terme de les forces que produïren la transformació de Catalunya al seg1e XVIII: la represa (demogràfica i agrícola) després dels anys de guerra, el desenrotllament que permetrà l'acumulació de capital i crearà les condicions adequades per al naixement de la revolució industrial, etc. Però cal recordar que Vilar examina també els fets a nivell microscòpic, a nivell de l'individu i del moment concrets, per a estudiar "el joc entre l'objectiu i el subjectiu, entre la necessitat i la decisió humana". Problema transcendental per a l'historiador és aquest d'explicar com actuen sobre els individus concrets les forces generals que empenyen, a llarg terme, la societat per un camí de desenrotllament donat: forces sentides no sempre conscientment en el moment de prendre les decisions quotidianes, però no per això menys determinants.

 

Clourem aquesta breu ressenya amb paraules de Vilar: "El treball de l'historiador consisteix precisament a establir (i tractar de fer comprendre) com han estat plantejades les condicions objectives del creixement, com els individus i els grups se les han fetes seves i les han utilitzades, amb una presa de consciència més o menys clara, i com, amb llur acció mateixa, han tornat a crear, sense saber-ho, un altre nivell de condicions objectives, necessàriament favorable, per altra banda, per a una nova etapa de creixement."

[Josep Fontana i Làzaro, Serra d'Or, any VII, núm. 5 (maig de 1965), pp. 25-26]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de març de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat