Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Antonio Gómez Ortiz i Augusto Pérez Alberti (a cura de): Las huellas glaciares de las montañas españolas. Santiago de Compostela: Universidade de Santiago de Compostela, 1998. ISBN 84-8121-669-0.   De la presentació dels curadors : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

particular per al darrer cicle glacial, assajar cronologies locals prou precises com per a facilitar, en un futur no llunyà, l’establiment de correlacions regionals els resultats de les quals, molt possiblement, permetrien explicar l’evolució passada i subactual del paisatge d’una manera més integrada.

I encara resta una altra qüestió, tot just analitzada en el panorama glacial de les nostres muntanyes. És la que fa referència a la seva deglacialització recent. En concret, a allò que va suposar la Petita Edat del Gel (PEG) en la definició d’alguns modelats. Sembla fora de discussió que aquest període fred va tenir lloc als Pirineus, en el seu sector central, on encara perduren petits reductes de gels permanents i glaceres rocalloses actives, temes d’estudi, ambdós, ben captivadors per als pirineistes. La PEG també va deixar les seves empremtes en diversos circs de la branca oriental de la mateixa serralada, com, per exemple, al sud-est d’Andorra. Així es desprèn d’investigacions recents realitzades sobre formes de modelat i liquenometria. Tal volta, la PEG va poder ser efectiva igualment al Sistema Central i a les serres orientals de Galícia i, de manera més versemblant, a la vessant septentrional de Sierra Nevada, al Corral del Veleta, petit reducte glacial ben documentat des de mitjans segle XVIII (A.

 

Ponz, 1754). Sense dubtes de cap mena el conreu d’aquesta línia de treball és penyora segura de major informació per a la reconstrucció de la deglacialització recent de la muntanya espanyola il•luminant així l’origen de molts dels seus modelats, en relació molt de prop amb les variacions climàtiques històriques.

El llibre que hem coordinat i editat, Las huellas glaciares de las montañas españolas, cal interpretar-lo en la mateixa línia exposada en Periglaciarismo de la Península Ibérica, Canarias y Baleares (A. Gómez Ortiz, M. Simón Torres i F. Salvador Franch (a cura de), 1995), publicat de fa poc, atès que tots dos pretenen oferir una panoràmica força ajustada de l’origen i l’evolució de les formes de relleu associades a processos freds en les nostres muntanyes. El llibre que ara ens ocupa és un projecte que vàrem embastar l’estiu de 1993, en el decurs de la reunió científica que se celebrà a Granada i Sierra Nevada sobre temes periglacials. Aleshores es va creure adient que, com a colofó dels treballs presentats a la reunió, calia oferir un volum monogràfic específic sobre morfologia glacial que aglevés les investigacions més recents i novedoses referides a les muntanyes espanyoles.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
5 de març de 2005
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat