Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Jesús Burgueño i Ferran Lasso de la Vega : Història del mapa municipal de Catalunya. Barcelona: Direcció General d’Administració Local, 2002; 192 pp. + mapes pl. ISBN 84-393-5954-3.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

La fascinació per la trencadissa gaudiniana que ve a ser el mapa municipal ha empès els autors d’aquest treball a compendiar en taules i mapes les variacions que ha sofert d’ençà la seva fixació inicial durant la primera meitat del segle dinou pels efectes, sobretot, de la llei d’Ajuntaments de 1845. És així com bona part del llibre s’esmerça en presentar el detall, vull dir amb aproximació microscòpica, d’aquesta evolució més que secular.

De les planes 77 a 118 hi ha la relació de cadascuna de les modificacions de límits efectuades amb posterioritat a 1838, llevat de les derivades expressament de la llei de 1845, abans esmentada, i amb un apartat específic relatiu a les modificacions aprovades durant la Guerra Civil (1936-39). Així mateix es facilita la referència explícita (arxiu, lligall, caixa, carpeta, expedient, etc.) de la localització de la documentació sobre modificacions del mapa municipal de Catalunya. Si a aquesta prolixitat documental de base hi afegiu, per una banda, les taules resum demostratives de les incidències sofertes per cadascun dels municipis actuals de Catalunya pel que fa a

 

agregacions, segregacions i modificacions de límits del seu terme jurisdiccional [pp. 119-192] i, per altra, la dotzena de mapes desplegables, de factura irreprotxable, disposats al llarg del text i al final del llibre, obtindreu una pel•lícula gairebé completa del fenomen.

Tot i que, com reconeixen els mateixos autors, resulta impossible garantitzar-ne la seva exhaustivitat, aquesta és una aportació que sistematitza molts anys de treball d’arxiu rigorós i que, per això mateix, enriqueix extraordinàriament l’instrumental per a l’anàlisi del territori de Catalunya en profunditat. Tal i com recorden els crèdits de la publicació, vull recordar que en aquestes i altres tasques d’elaboració del llibre també ha participat personal divers de la Direcció General d’Administració Local: Isabel Rueda , Marc Salvador, Aleix Pros i Anna Blanco. Així mateix, advertir que contràriament a allò que caldria suposar de la data d’edició que consta en els mateixos crèdits, el llibre no es va posar en mans del públic fins a la primavera de 2004.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
13 d'octubre de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat