Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Daniel W. Gade: Nature and Culture in the Andes. Madison: University of Wisconsin Press, 1999; 287 pp. ISBN 0-299-16124-2.   Resum de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

procés social que va portar a la domesticació dels animals de llet a Occident i l’absència d’una evolució similar al Nou Món. Als Andes no es va donar, o no se’n té constància, la sacralització de l’extracció de la llet i del seu consum iniciàtic. Per altra banda, la sedentarització de la població tampoc hauria propiciat el consum d’un aliment tan fàcilment transportable.

El creuament d’explicacions diverses en la simbiosi natura/cultura es posa altra vegada de manifest en l’estudi dedicat a l’epilèpsia, la màgia i el tapir als Andes americans [118-136]. L’ús de les extremitats del tapir com amulets protectors contra l’epilèpsia, era costum molt antic i arrelat als Andes. Fins que no es va desmuntar la creença en el contagi d’aquesta malura psíquica, la caça de les diverses espècies americanes d’aquest mamífer -ungulat de manera molt singular-, per a dissecar-ne les extremitats va estendre el seu radi d’acció fins a endinsar-se en la selva amazònica. Això, no és només una bona raó per a retornar sobre el joc de relacions

 

entre estatges altitudinals sinó també sobre la difusió del tapir en el continent americà.

L’estudi titulat Guayaquil com a Ratòpolis [157-183] és ben singular. Descriu la proliferació d’aquests rosegadors a la ciutat equatoriana al llarg dels segles, sense oblidar la substitució de les seves espècies com a resultat de processos de difusió d’abast mundial durant el segle XVIII, per donar-ne una explicació tot seguit. Les condicions d’emplaçament i de morfologia de la ciutat també són retretes àmpliament. De tot plegat, la promiscuïtat espectacular d’humans i rates a Guayaquil és el resultat d’una combinació favorable de condicionaments ecològics, d’indisciplina popular i de deixadesa de les autoritats. Així, Gade dóna un relleu especial a la descripció de les actituds col•lectives en relació amb les successives escomeses que la ciutat ha sofert de pesta bubònica. Fins i tot en èpoques contemporànies, els estralls no han aixecat sinó mesures correctives molt estantisses.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 de maig de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat