Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Daniel W. Gade: Nature and Culture in the Andes. Madison: University of Wisconsin Press, 1999; 287 pp. ISBN 0-299-16124-2.   Resum de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

Daniel W. Gade, professor de geografia a la Universitat de Vermont, ens proposa una història cultural de la natura i, ensems, la història ecològica de la cultura, de la vida i del territori. La seva perspectiva és, avui, ben singular i poc habitual. Els set capítols temàtics, o d’estudi de casos, que es desgranen en aquest llibre, tracten de comprendre un ampli ventall de problemes derivats de les relacions entre els humans i els fenòmens biològics.

L’àmbit geogràfic objecte d’estudi és la part occidental d’Amèrica del Sud, des d’Equador fins a Bolívia, dominada per les serralades andines. La manera com les cultures desenvolupades durant mil•lenis a les terres altes ha influït en les dels seus contraforts a mitja altura i en la dels relleixos més baixos, el costaner i el selvàtic, és potser el centre d’interès temàtic dominant. Però, l’obra no es pot pas encasellar en poques paraules. No n’hi ha prou amb penjar-li l’etiqueta de ‘geografia cultural’. L’elaboració teòrica personal va més enllà de clixés preconcebuts. Tant en la seva introducció de Reflexions i trajectòries [3-30] com en el capítol de Conclusió [214-221], l’autor explica a bastament la seva aproximació holística al territori i la societat, com un tot, sense partits

 

presos a la bestreta: la simbiosi natura/cultura com a objecte de recerca.

No donar res per fet ni tancat. Bona mostra de l’exploració de la relativitat del pensament humà és la recerca de Definicions andines i la significació de lo Andino [31-41]. Perquè els Andes, com passa en tants altres àmbits geogràfics, han estat repensats, una i altra vegada, com a resultat dels canvis en la seva percepció: “en els darrers 400 anys, s’ha capgirat la definició de the Andes: d’una no-regió a regió, d’una entitat fisiogràfica a un àmbit cultural” [41]. En conseqüència, el professor Gade valora ensems allò que la gent pensa dels Andes i les descripcions més objectives dels seus trets fàctics.

El primer estudi de cas contempla la desforestació i reforestació de les terres altes dels Andes centrals [42-74]. La penúria de vegetació arbòria en la serralada andina, és la conseqüència ineluctable de condicionaments biòtics? O bé, cal considerar-la com un producte de l’acció combinada de la natura i de la societat? Gade repassa les aportacions dels naturalistes i dels ecòlegs que han defensat la primera alternativa per passar, tot seguit, a argumentar la validesa d’una ‘explicació’ en la via de la segona.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 de maig de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat