Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Maria Villanueva: La Unió Europea. Societat i territori en el procés d'integració. Cerdanyola del Vallès: Universitat Autònoma de Barcelona, 1999 (Manuals UAB, 22); 254 pp. ISBN 84-490-1526-X.   P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

De tota manera, som ben lluny d'un repàs tòpic de les característiques país per país. L'orientació eminentment pedagògica del llibre ha empès vers una estructura temàtica. Tanmateix, l'estudi d'àmbits geogràfics singulars, adreçats a aclarir cadascun dels aspectes que es van introduint, ocupa una bona part de l'obra. Així, cada capítol conté l'anàlisi d'un o més casos territorials. S'endevina que la tria d'aquests exemples s'ha fet amb una cura especial de manera que, de conjunt, hi estiguessin representats totes les temàtiques considerades com a bàsiques així com tots els estats membres.

Els dos primers capítols de la primera part analitzen, successivament, la població europea [21-48] i el marc ambiental [49-66] o, en altres paraules, la demografia i la geografia física, el contingut i el continent, ...Europa, un vell continent!

 

De la població, Villanueva emfasitza la transformació de l'Europa expulsora secular d'emigrants en receptora, en els nostres dies, d'una allau immigratòria cabdal. La trajectòria migratòria irlandesa i la societat multicultural en la qual ha anat a raure la Gran Bretanya, són els lemes dels casos singulars desenvolupats en detall per a il•lustrar aquells fenòmens. Tot plegat, sense oblidar els fluxos intraeuropeus, del sud cap al nord, sobretot, experimentats amb intensitat notable des de la Segona Guerra Mundial fins ben entrats els anys setanta.

La relació del continent amb l'aigua, amb el mar de manera especial, ve a ser l'embolcall temàtic de la descripció del medi físic i de la seva perdurabilitat ambiental. No és debades que, en aquest topant, s'hagi escollit la intervenció humana sobre el medi en els pòlders holandesos com a estudi de cas.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 de febrer de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat