Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Vilagrasa i Ibarz (a cura de): Ciutat i Universitat a Lleida. Lleida: Universitat de Lleida i Ajuntament de Lleida, 2001; pròlegs d’Antoni Siurana i de Jaume Porta; 209 pp. ISBN 84-8409-125-2.   Introducció i conclusions del curador  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

Els quatre treballs que formen aquest volum constitueixen la memòria que sobre les relacions entre ciutat i universitat a Lleida finançà la Fundació 700 Aniversari de la Universitat de Lleida. En ells s'intenta donar una visió global de les esmentades relacions prestant atenció a aspectes molt diversos.

D'una banda, s'inclou un estudi sobre l'àrea d'influència de la UdL [Joan Ganau, Jordi Martí i Montserrat Guerrero (cartografia), pp. 17-50]. Aquest és un dels temes que compta amb una bibliografia més detallada des d'antuvi. Veure la procedència de l'estudiantat i atendre altres indicadors territorials ha estat una tasca freqüent en treballs dedicats a altres universitats, almenys des del decenni dels seixanta. En aquesta ocasió, la perspectiva clàssica d'anàlisi de les àrees d'influència s'interrelaciona, però, amb les grans possibilitats que ofereix la disponibilitat informàtica de la informació i el tractament a partir de la cartografia automàtica.

Una segona anàlisi se centra en l'avaluació qualitativa de la vida estudiantil [Carles Feixa i Joan Pallarès, 51-128], de com emergeixen tipologies diferents d'estudiants que fan ús

 

de la ciutat i hi interaccionen, també de forma diferent. La distinció de diverses "tribus" permet resseguir els hàbits i moviments de l'estudiantat, que queden molt ben reflectits a partir de la dissecció de diverses històries de vida i entrevistes sobre la quotidianitat.

El tercer capítol ofereix una anàlisi de l'impacte de la universitat en l'economia local [Joan Pere Enciso, Maria Farré, Mercè Sala i Teresa Torres, 129-158]. Aquest ha estat un dels temes que més literatura acadèmica ha generat en els últims anys, especialment al món anglosaxó, on es compta amb valuosos casos d'estudi. En aquesta ocasió s'ha treballat una rigorosa aplicació de l'anàlisi de la taula input – output de la ciutat de Lleida que ha permès justificar l'impacte real dels nostres estudis superiors en l'economia lleidatana. Finalment, s'intenta reconstruir la historia de la implantació dels centres universitaris a Lleida des d'una perspectiva urbanística [Carme Bellet i Joan Vilagrasa, 159-206]. S’estudia, doncs, com han emergit els diferents campus que conformen la UdL i com aquests campus es relacionen amb el model urbanístic vigent a la ciutat.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
1 de gener de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat