Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ma Carme Montaner: Cartografia de la Província de Barcelona 1833-2000. Barcelona: Diputació de Barcelona, 2003; 179 pp.; presentació de Manuel Royes i Vila; ISBN 84-7794-874-7.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Guerra Civil, es pot parlar d'una tasca gairebé centenària i amb molt poques interrupcions." [49] El mapa geològic de la província compilat pel canonge Almera sobre topografia aproximada de Brossa va fer època.

A partir de 1914, el Servei Cartogràfic de la Diputació es confondrà amb el de la Mancomunitat (fins al 1923) i després amb el de la Generalitat (1932-39). Esmorteït durant molts anys, ressuscitarà cap als anys seixanta amb la denominació de Servei de Cartografia i Fotogrametria sota la direcció de l'enginyer i geògraf Josep Ma. Puchades i amb la incorporació dels millors equipaments per a la realització de cartografia de base. Els mapes topogràfics a gran escala realitzats mitjançant procediments fotogramètrics, les primeres ortofotografies, aquell mapa de Catalunya a 1:200 000 de l'any 1973, són exemples cabdals de la producció d'un centre cartogràfic que,

 

salvant les dimensions, podia posar-se entre els millors d'Europa d'aquells anys. Finalment, el servei seria traspassat a l'Institut Cartogràfic de Catalunya el 1983.

Com ha estat dit, la segona part de l'obra presenta la reproducció de cinquanta mapes per resseguir la història de la cartografia de la província de Barcelona. Malgrat que la majoria ja són citats en la primera part, lloc en el qual se'n presenten reproduccions de detall, ara se'ns en dóna la fitxa completa així com d'altres comentaris singulars sobre la seva gènesi, execució i distribució. Uns comentaris que de la mà experta de Ma. Carme Montaner enriqueixen encara més aquesta publicació que d'ara en endavant serà de referència obligada en els treballs d'història de la cartografia de Catalunya.

[pau alegre, agost de 2003]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
6 de setembre de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat