Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Martí Boada: El Montseny. Cinquanta anys d’evolució dels paisatges.
Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2002 (Col. Cavall Bernat, 42); 279 pp.
Pròleg de Víctor M. Moreno. ISBN 84-8415-393-2.
  Notícia de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Totes les aportacions de Martí Boada sobre el Montseny, el seu camp de treball habitual, han estat i són de gran interès per ampliar el coneixement geogràfic del massís. La que ara us comentaré no n’és cap excepció. La reconeguda capacitat divulgadora de Boada de la temàtica ambiental es conjumina esplèndidament amb el rigor de l’anàlisi geogràfica i cartogràfica. El nucli informatiu d’aquest llibre és la comparança de la cobertura vegetal i d’usos del sòl existent a l’any 1945 amb la de l’any 1995 en un context de reflexió sobre un possible impacte de canvi ambiental global. Més concretament, el treball s’inscriu en el marc de les metodologies d’anàlisi d’abast local popularitzades pel programa internacional de recerca ambiental LUCC (Land Use Cover Change).

El tema més general es presenta, molt breument, com es correspon en un llibre per a gran públic, en l’apartat introductori dedicat al Canvi ambiental global. Marc conceptual i discussió [17-28]. Són unes notes metodològiques seguides d’una revisió molt detallada dels estudis i descripcions antecedents de filiació naturalista i geogràfica

 

sobre el Montseny des de les èpoques més reculades. Entre els textos montsenyencs dels viatgers observadors i dels apotecaris herboritzadors del XVII i del XVIII no hi manquen els escrits per Pere Gil a la seva Geografia de Catalunya de l’any 1601. Naturalment, la nòmina d’estudiosos del XIX i XX supera amb escreix la dels segles precedents.

L’estat de la vegetació i usos del sòl del Montseny el 1945 ha estat manllevada, ben lícitament, de la tesi doctoral de Salvador Llobet publicada el 1947 amb el títol El medio y la vida en el Montseny. Estudio Geográfico. Aquest aprofitament es descriu al capítol titulat El marc socioambiental del Montseny cap al 1945: l’aportació de Salvador Llobet [29-73]. Destriem-ne els seus components.

D’antuvi Boada malda per demostrar la superació de l’estatus “de xerpa il•lustrat” que s’autoatribueix a la pàgina 27 amb un breu assaig introductori [29-39] del context científic de l’obra de Salvador Llobet. Més que res, tracta de reconstruir la genealogia dels antecedents acadèmics de Llobet.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
10 de maig de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat