Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Josep Oliveras, José A. Giménez , Montserrat Jardí : El Bages. Transició industrial i centralitat territorial. Barcelona: Caixa d'Estalvis de Catalunya, 1992 (Col. Catalunya Comarcal); 426 pp.; pròleg de Jesús Serra i Santamans. ISBN 84-87135-18-8   Nota dels autors  : 
pàg.    1  ·  2 
 

Les dues primeres paraules del subtítol volen indicar que la comarca ha deixat ja de ser una de les zones cotoneres més importants de Catalunya per convertir-se en un àrea industrial molt més diversificada que anys enrere, amb un pes en augment del sector metal·lúrgic, i també molt més estretament vinculada a les activitats generades a l'àrea metropolitana de Barcelona de la qual el Bages ha esdevingut clarament una espai productiu perifèric. La centralitat territorial, ja posada de manifest pel Dr. Joan Vilà i Valentí en la seva tesi doctoral sobre el Bages presentada a Madrid l'any 1958, fa referència a la posició geogràfica de la comarca, que pel fet d'estar situada al centre de Catalunya i de ser ara lloc de pas de l'eix del Llobregat i d'aquí a pocs anys de l'esperat eix transversal, pot obtenir per la seva situació noves possibilitats de desenvolupament econòmic, que els bagencs i altres agents econòmics forans sabran valorar i aprofitar.

 

[...]

Per acabar no em resta altra cosa que desitjar que aquest llibre sigui una bona eina de treball per a d'altres estudis i actuacions públiques i privades, i que els aspectes que per insuficiència estadística, manca d'espai o excessiva generalització no hi hagin tingut el tractament esperat, puguin ser continuats i aprofundits per altres professionals que vulguin aportar el seu gra de sorra al coneixement, comprensió i canvi d'aquesta comarca del Bages. Un territori central de Catalunya que és una peça clau en l'equilibri socioeconòmic de tot el país.

Josep Oliveras i Samitier

Catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional
de la Universitat de Barcelona

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
24 de març de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat