Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Pierre Vilar : Pensar històricament. Reflexions i records. València: Eliseu Climent Editor, 1995 (Col. 3i4, sèrie 'la unitat', 156); 337 pp. Edició preparada i anotada per Rosa Congost i Colomer. ISBN 84-7502-463-7   Nota explicativa de R. Congost  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

camí per a ordenar els seus records -"les úniques fonts de què puc disposar en les meves circumstàncies", ha dit- de manera que li servissin per a continuar les reflexions iniciades en el projecte inacabat. Aquest llibre és el resultat del determini amb què va decidir emprendre aquest camí.

El títol, Pensar històricament, resumeix i subratlla el caràcter unitari del llibre. La fórmula que Vilar havia desenvolupat en una conferència l'estiu de 1987- (2) defineix una manera d'analitzar els problemes històrics que també és -el llibre n'és una prova- una manera de recordar. Això no obstant, era impossible unificar els aspectes formals. Pierre Vilar m'ha demanat que advertís el lector de les sorpreses que li pot reportar la lectura d'aquest llibre. La primera part, de contingut més teòric, és una reflexió escrita -les cursives i les cometes són seves- pel mateix Pierre Vilar.

Per a alguns lectors serà la part més interessant, però d'altres -Vilar pensa sobretot en el lector afeccionat a les memòries de lectura fàcil- potser la trobaran excessivament feixuga i difícil. La segona part consisteix en la transcripció d'un relat ora1. L'estil és, per això, més col·loquial. He procurat, en la traducció, respectar-lo. Si afegim a aquest fet el caràcter del seu contingut -la narració de les pròpies vivències- és fàcil endevinar que la seva

 

lectura resultarà més planera -per a alguns, potser massa i tot, pensa Vilar- i, segurament, més assequible.

D'acord amb Pierre Vilar, he incorporat a peu de pàgina algunes notes -de vegades es tracta de la reproducció de textos d'ell mateix, de vegades d'aclariments sobre alguns noms o algunes referències- que poden servir, pensem, de complement. També he redactat quatre 'Notes addicionals', més llargues i elaborades, suggerides per les reflexions de Vilar.

La llista de les persones que m'han ajudat en l'edició d'aquest llibre és molt llarga. Voldria esmentar, tanmateix, quatre noms: Josep Fontana, Joan Lluís Marfany, i, d'una manera molt especial, Jean i Sylvia Vilar.

Rosa Congost


2.- "Penser historiquement", conferència pronunciada en la cloenda dels Cursos d'Estiu de la Fundación Sánchez Albornoz (Àvila) el 30 de juliol de 1987. Ha estat publicada en castellà a P. Vilar: Pensar la historia, Mèxic, 1992, pp. 20-52, i en català a P. Vilar: Reflexions d'un historiador, València, 1992, pp. 121-145.

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de gener de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat