Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Ganau i Casas : La idea de ciutat a Lleida (segles XVIII-XX). Lleida: Pagès Editors, 1992 (Col. sine nomine, 7); 262 pp.; pròleg de Joan Vilagrasa i Ibarz. ISBN 84-7935-093-8   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Tot plegat portaria a l'historicisme, l'higienisme i el regeneracionisme tan característic de la segona meitat del mateix segle XIX, i que tindria en el fenomen urbà el seu àmbit privilegiat d'aplicació. Lleida tampoc no se'n va deslliurar. Ganau ho repassa en el capítol segon: una visió progressista de la ciutat (segle XIX). En aquest context, Ganau mostra un especial interès per l'obra històrica de J. Pleyan i de la seva preocupació per la manca d'industrialització, o dit d'altra manera, per la manca d'una burgesia amb cara i ulls. Pleyan inaugura, per dir-ho d'alguna manera, la nissaga d'escritors lleidatans que des de tots els cantons ideològics haguts i per haver varen plasmar la seva visió de la ciutat sobre el paper.

 

"Els primers anys del present segle [XX], suposaren, en gran part, una continuació de la imatge de Lleida que es tenia a la darreria del segle XIX". Aviat, però, el bé de Déu de les aigües del Canal varen començar a omplir la bossa dels pagesos de l'Urgell. Cap als anys deu i vint s'acabava la quarantena d'incerteses experimentada d'ençà la inauguració de la magna infraestructura. I la conseqüència estructural és cantada: el comerç de la ciutat de Lleida se'n va beneficiar plenament. Es respirava progrés: infraestructura, estructura,... i superestructura!: "Progrés material, progrés cultural" [79]. És el telò de fons del capítol tercer: la recuperació de la tradició (1900-1936). És el trajecte que va des del poeta omnicultural Magí Morera i Galícia (1858-1927) fins als joves catalanistes i republicans lleidatans abocats de ple a la cultura universal als anys trenta.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de gener de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat