Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Ganau i Casas : La idea de ciutat a Lleida (segles XVIII-XX). Lleida: Pagès Editors, 1992 (Col. sine nomine, 7); 262 pp.; pròleg de Joan Vilagrasa i Ibarz. ISBN 84-7935-093-8   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

La percepció d'una ciutat depèn d'un seguit de valors que, sovint, són compartits per la majoria dels habitants. Les imatges de la ciutat difoses pels diversos mitjans de comunicació condicionen la idea que hom té del lloc. La premsa, la literatura, la historiografia, les postals, etc., han anat formant idees tòpiques que es mantenen qui sap-lo. En aquest llibre, l'autor repassa detingudament les imatges culturals, en el sentit més ampli de la paraula, de Lleida difoses en el transcurs dels dos segles darrers: des de 1775, si fa o no fa, fins a 1976. N'hi ha un munt. Alguns ratllen l'estereotip: la boira, el Segre, els turons, la Seu... Altres han estat més elaborats i reelaborats en el transcurs dels anys: la frisança per la industrialització, la grandesa i la misèria del Canyeret, els cicles de destrucció i ressorgiment urbà, els turistes que passen de llarg, etc.

 

No és, però, un treball ancorat en la badia encalmada de la geografia de la percepció, una variant de la més general geografia cultural. L'autor, amb ofici de timoner, tampoc no s'ha deixat arrossegar mar endins de la turbonada de l'hipercriticisme. Fer via pels solcs del cabotatge, sense perdre de vista els abrigalls i els cimals, això és, els referents i els objectius. Aquests són: "respondre a algunes qüestions que té formulades la ciutat en l'actualitat (... i) aportar una reflexió sobre el món cultural de la Lleida recent", la qual cosa el mena al realisme "imprescindible per contextualitzar aquestes idees de ciutat i necessari per entendre la Lleida que vivim avui." [14] Perquè aquest assaig de Ganau és, sobretot, d'un gran realisme. El tema hauria pogut relliscar cap al desvarieig cultural o a donar voltes i més voltes entorn dels tòpics apuntats. Res de res. No només manifesta un esforç molt considerable de documentació sistemàtica --i en aquest negoci cal agrair-li les pàgines finals dedicades a les fonts d'investigació (pp. 221-235)--, sinó que també aconsegueix mantenir l'atenció del lector i lectora amb un llenguatge planer i viu. Vegem-ne alguna mostra.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
15 de gener de 2003
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat