Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Vicenç Biete : Cabacés, un poble al peu del Montsant. Cabacés: Ajuntament de Cabacés, 1991; 402 pp. Pròleg d'Albert Manent. ISBN 84-606-0087-4   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

L'endreça de l'autor resumeix a bastament la intencionalitat de l'obra: "El treball que avui arriba a les mans del lector pretén d'adreçar-se, prioritàriament, als veïns de Cabacés i a les persones vinculades de prop o de lluny amb aquest poble, però també, no cal dir, a tothom que pugui sentir curiositat per conèixer l'ahir i l'avui d'una població de la Catalunya Nova" [XI]. Amb aquest llibre, doncs, Vicenç Biete vol posar la història i la geografia de la seva vila i terme a l'abast dels cabacetins. O millor encara, per ser justos a l'esperit i el to de l'exposició, per a compartir-los plegats. Tanmateix, i com bé diu, qualsevol persona interessada també pot compartir aquests coneixements aplegats, triats i sistematitzats acuradament per Biete.

L'estructura aparent del llibre és molt senzilla. Els temes que s'hi tracten s'ordenen en seixanta-quatre capítols sense cap tipus d'agrupament explícit d'ordre superior. Però bé prou que hi és en el fons. És clar que hi és. Som a les antípodes dels poti-poti temàtics

 

que tan sovint, i per desgràcia, ens ofereixen les monografies locals. Malgrat l'advertiment de l'autor que "no es tracta d'una obra erudita ni el fruit d'una labor d'investigació" [XI], el llibre traspua mètode geogràfic i històric per tots cantons i molts anys de registre sistemàtic de dades. El contrast entre la prevenció exposada per l'autor i el resultat obtingut en el llibre té un matís paradoxal el trencacolls del qual és, el més segur, posar-nos d'acord sobre què és l'erudició i la recerca. Però això avui no toca.

De tot plegat sospito que Biete ha volgut estalviar als seus convilatans, els destinataris primordials del llibre, la terminologia més o menys abstracta que hauria d'haver emprat inexcusablement per encapçalar els deu apartats mal comptats en els quals s'haurien pogut aplegar els capítols. Això també és prou discutible. Tanmateix, he gosat fer-ho per a estructurar el resum.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
9 de setembre de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat