Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ramon Amigó: Introducció a la recerca en toponímia i antroponímia.. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1999 (Biblioteca Serra d'Or, 222); 228 pp. ISBN 84-8415-075-5.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

El contingut del capítol intitulat de pertot poden sortir noms de lloc pot semblar, si no hi parem l'atenció que es mereix, una reiteració dels propòsits del capítol encapçalat per 'tot pot tenir un nom'. O bé podríem pensar en un contrasentit amb les afirmacions que de l'origen dels noms cal que se n'encarreguin els lingüistes professionals. En realitat és, altra vegada, un advertiment sobre la complexitat del darrer vessant de l'onomàstica. La mesura, la ponderació i la precaució amb què són repassades la formació de genèrics derivats de pedra, d'aigua, dels vegetals, dels animals, són potser també una contradicció respecte el que Amigó ens havia avançat "que no trepitjo el terreny de la interpretació dels noms, per la senzilla raó que la meva preparació lingüística és insuficient" [p. 19].

Naturalment, després del treball de camp vindrà la segona part consistent a polir els mots i complementar la llista dels vius, o encara recordats, amb els mots fòssils que recuperarem de la riquíssima veu dels papers, dels documents d'arxiu. Només cal

 

identificar-la i transcriure-la. En aquest cas, la seva contextualització l'haurem de deixar perals historiadors professionals. Els millors documents, com a subministradors de topònims i antropònims, són els cadastres del XVIII i els amirallaments del XIX. Malgrat ser inventaris fiscals, en aquest cas no hi ha pas ocultació de persones i de noms de lloc. També cal revisar l'arxiu parroquial, si no ha estat cremat. Els llibres sagramentals i els registres de salpàs són un bé de Déu de topònims i d'antropònims molts dels quals oblidats en la memòria popular. Un camp per espigolar ben ampli i prolífic és el dels arxius notarials. Òbviament cal fer taula rasa de la toponímia impresa en els mapes topogràfics oficials anteriors a 1980. Des d'aquella data ençà, "l'Institut Cartogràfic de Catalunya ha iniciat la publicació d'uns mapes amb escala d'1:25 000 que són més correctes, tot i que encara no ho són del tot" [p. 164]. De la cartografia en valora, és clar, que sigui a una escala suficient i amb prou nivell de detall com per poder-hi situar els topònims recol·lectats.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
25 d'abril de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat