Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Martí Boada i Anna Zahonero: Medi ambient: una crisi civilitzadora.. Barcelona: Edicions de la Magrana, 1998 (Col. Debat, 9); 247 pp. + índex; pròleg de Jaume Colomer. ISBN 84-8264-106-9.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4  ·  5 
 

del canvi ambiental global. Evidentment no ho farem des de la perspectiva científica o acadèmica, que aclarem al capítol següent, sinó des de la dimensió social i política" [p. 148].

La trajectoria s'assenyala amb fites que parteixen de Silent Springs, de Rachel Carson (1960), com a obra clau inicial. A començament de la dècada dels setanta, potser com a premonició de la crisi energètica que es desfermaria l'any sobre, trobem les fites de l'Informe del Club de Roma i la celebració a Estocolm de la Primera Conferència Mundial sobre Medi Ambient patrocinada per l'ONU, les dues de 1972. La reunió d'Estocolm va incidir en l'educació ambiental: educar per a comprendre el món, lema més o menys reiterat a la Conferència Intergovernamental sobre Educació Ambiental celebrada a Tbilisi el 1977, aquesta vegada sota els auspicis de la UNESCO. En cada cas se sintetizen les conclusions o les declaracions.

 

L'any 1980 es va plantejar per primera vegada el concepte de desenvolupament sostenible "entenent-lo com aquell que fa possible el progrés de les societats humanes i la conservació dels recursos vius del planeta. Perquè un desenvolupament sigui sostenible caldrà que tingui en compte, a més dels factors econòmics, els d'índole social i ecològica" [p. 164]. Així era definida a la resolució de l'ONU sobre l'Estratègia Mundial per a la Conservació. Els lemes de les reunions i les conferències que jalonen la trajectòria cada volta són d'un impacte mediàtic major: "El nostre futur comú" de l'informe Brundtland de 1987 per reincidir en la definició i objectius del desenvolupament sostenible, o bé el "Cuidem la Terra" (1990) per reverdejar la declaració de l'Estratègia Mundial per a la Conservació.

Evidentment, la inspecció de les fites no acaba pas aquí. Trobarem encara les propostes i resums de l'anomenat Gran Concili Ambiental: la Cimera de Rio de 1992; les de la Conferència Europea sobre ciutats i pobles sostenibles (Aalborg, 1994) amb les propostes de l'Agenda 21 d'abast local; i les

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
19 d'abril de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat