Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Abel Albet, amb la col·laboració de Pilar Benejam : Una geografía humana renovada: lugares y regiones en un mundo global. Barcelona: Institut de Ciències de l'Educació UAB - Ediciones Vicens Vives, 2000; 110 pp. (Col. Enseñar y Saber en el Siglo XXI, 3); ISBN 84-316-5924-6.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Els tres capítols que resten abans de les conclusions: la transformació del món rural, la dimensió mundial de la urbanització i les dinàmiques internes de la metròpoli d'Occident venen a ser l'enllustrament de la segmentació més clàssica dels àmbits d'estudi geogràfics en 'rurals' i 'urbans' amb el coronament metropolità. Més enllà de les especificitats òbvies, exemplifiquen aspectes que ja havien estat tractats abans en el mateix llibre. És per això que se'ls hi hauria pogut fer lloc en els cinc capítols de base. D'aquesta manera s'hauria pogut dilatar la seva extensió i rebaixar així l'atapeïment conceptual del qual pateixen. Per exemple, la diferenciació social i espacial a les ciutats podria incloure's en la política del territori. O bé hauria estat prou encertat incloure l'exemple de la decadència i la transformació del món rural a Espanya en el capítol de desenvolupament econòmic. De més a més, si a aquest darrer exemple li afegim el dels problemes actuals de les ciutats d'Espanya que s'exposa en el capítol desè, el lector/a pot sospitar en una concessió a la unidad de mercado en lo global. En fi, atès que hi són, benvinguts siguin.

 

Finalment, i com un paral·lel de conclusions, es donen unes pinzellades sobre l'evolució recent del pensament geogràfic. Ve-t'ho aquí: l'abans i el després de la renovació temàtica i conceptual de la postmodernitat. És un carener prou escaient per a la teulada d'un text fonamentat en la 'construcció social de la disciplina geogràfica' i en l'anàlisi de 'la construcció del sistema global mundial'.

Cada capítol es clou amb una proposta de llibres per a l'ampliació del tema: per saber-ne més. No comparteixo el criteri d'excloure'n els articles. N'hi ha d'excel·lents per a introduir i compulsar cada apartat. No s'hi val argumentar que es fa difícil d'obtenir-los pels mestres i joves llicenciats. Cada volta són més fàcils d'adquirir a les biblioteques universitàries. Sigui com sigui, i exclòs aquest segment bibliogràfic, hauria estat bo d'acotar els capítols o les pàgines dels llibres seleccionats que convinguessin per cada apartat. O bé afegir un breu comentari sobre la seva importància i interès. Tanmateix, ni aquesta crítica ni les que he avançat ratlles amunt, no invaliden els objectius de l'obra, els quals són atesos amb escreix.

Pau Alegre

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
17 de març de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat