Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Abel Albet, amb la col·laboració de Pilar Benejam : Una geografía humana renovada: lugares y regiones en un mundo global. Barcelona: Institut de Ciències de l'Educació UAB - Ediciones Vicens Vives, 2000; 110 pp. (Col. Enseñar y Saber en el Siglo XXI, 3); ISBN 84-316-5924-6.   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

Dit sense estridències: en aquest llibre disposeu d'una panoràmica sobre els grans temes de la geografia acadèmica i dels enfocaments actuals per al seu estudi. Dit més cantelludament: l'obra reviu aquella línia de producció editorial d'"estats de la qüestió" oberta durant la transició democràtica sobre temes de mecànica política i derivada aviat cap a temàtiques científiques, entre d'altres. Fa vint anys aquests llibres tenien un mercat prou ampli: una munió de mestres i llicenciats en història i en geografia preparaven les seves oposicions i aquests materials omplien i actualitzaven la presentació de diversos apartats del temari del concurs. Però amb el refredament, àdhuc la congelació, de convocatòries de places, l'interès per aquesta mena d'obres es va esllanguir. És per això que, sense albirar signes de recuperació de la demanda de treball en l'ensenyament, cal agrair a l'ICE de la UAB la iniciativa per restaurar-la amb amplitud renovada. Confiem que els mestres i llicenciats en exercici sabran apreciar-ho com cal per posar-se al dia. Així mateix, aquesta col·lecció també pot ser de gran utilitat per a l'orientació més general dels estudiants universitaris en els dominis que tracta. En aquest sentit, el volumet dedicat a la geografia acadèmica d'avui n'és una mostra excel·lent.

 

És del tot pertinent posar en antecedents els professionals i els estudiants en l'entorn més ampli de la disciplina. Així, els capítols inicials: per què és important la geografia? i fent geografia: el caràcter aplicat de la disciplina són un ajustat recordatori de la complementarietat dels dos àmbits actuals de la pràctica de la geografia: l'ensenyament i l'empresa. Al llarg de tot el llibre els autors s'esforcen per mantenir oberta la comunicació entre ambdós aiguavessos de la teulada sota la qual s'aixopluguen els geògrafs i les geògrafes. Com s'endevinava en el subtítol del llibre, les seves temàtiques giren entorn d'un context global en procés de canvi, ....d'un sistema global mundial. Els mots clau del procés --integració i homogeneïtzació, desigualtat i desequilibris-- i, sobretot, els àmbits geogràfics d'estudi en la mundialització --llocs i regions-- venen a ser uns emplaçaments i unes situacions canviants sense aturador quan el moviment i la mobilitat han esdevingut el substantiu per arraconar l'arrelament i la identitat en l'adjectiu. Els continguts dels dos capítols que segueixen pengen acusadament del programàtic: la geografia del desenvolupament econòmic i la política del territori.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
17 de març de 2002
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat