Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Montserrat Galera i Anna Maria Casassas: Els mapes del territori de Catalunya durant dos-cents anys, 1600-1800. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya, 2001; 208 pàgs.; ISBN 84-393-5487-8   Ressenya de P. Alegre  : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

Aquesta publicació constitueix el catàleg de l'exposició que amb el mateix títol va organitzar l'Institut Cartogràfic de Catalunya ICC amb motiu del XXII Congrés Internacional de l'Association Internationale de Bibliophilie celebrat a Barcelona del 16 al 22 de setembre de 2001. L'exposició va romandre oberta al públic en general des del dia 19 de setembre fins a l'11 d'octubre. La senyora Montserrat Galera, comissària de l'exposició, va oferir una visita comentada el dia 26 de setembre. Aplegà gairebé cent cinquanta persones, entre les quals nombrosos socis i sòcies de la SCdG. Voldria remarcar que aquesta xifra és, em sembla, un índex excel·lent de l'interès que va suscitar l'exposició i la convocatòria. En qualsevol cas, us puc assegurar que ningú en va sortir defraudat.

Anem ara per la publicació. De la presentació s'encarrega Jaume Miranda i Canals, director de l'ICC. Tot seguit, el preàmbul de Jordi Estruga i Estruga, president de l'Associació de Bibliòfils de Barcelona i promotor de l'exposició. Desempallegant-se del protocol institucional, tanmateix imprescindible com a cortesia, Estruga no se'n pot estar de

 

manifestar la seva afecció pels mapes antics i, més important, de com li fermentà aquest interès. I atesa la seva significació documental, jo tampoc me'n puc estar de reproduir les seves paraules: "Als principis dels anys seixanta, André Cailleux i el sempre recordat Jaume Vicens Vives, per mitjà de les seves publicacions realitzades a les Presses Universitaires de France i al Tratado General de Geopolítica, em van fer interessar per dues suggestives branques del coneixement: la biogeografia i la geopolítica. Ambdós autors incloïen, dins de les mencionades publicacions, unes detallades representacions cartogràfiques que ajudaven a interpretar millor els seus treballs. Crec que va ser per aquell temps quan vaig sentir un més viu interès per la cartografia en general i, d'una manera més especial, més tard, dels mapes antics del nostre país." (p. 9)

La Introducció científica pròpiament dita és desdoblada en dos estudis signats per Montserrat Galera i Monegal, cap de la Cartoteca de Catalunya de l'ICC. El primer estudi versa sobre el context i les raons de l'exposició amb els antecedents, les notícies i els comentaris dels mapes que s'hi exhibien.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de setembre de 2001
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat