Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Ma Carme Montaner: Mapes i cartògrafs a la Catalunya contemporània (1833-1941). Barcelona: Rafael Dalmau Editor, 2000; (Col·lecció Camí Ral, 15); 237 pàgs.
ISBN 84-232-0617-3
  Resum de P. Alegre  :  pàg.  1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

arran dels projectes i realitzacions d'infrastructures hidroelèctriques als Pirineus. Per bé que alguns d'aquests mapes varen imprimir-se i distribuir-se al públic, la seva transcendència social va ser minsa. Més aviat són el testimoni de la capacitat tècnica que havien assolit els topògrafs nadius de començament de segle i que no desdeia amb la dels estrangers que d'antuvi havien format la base d'actuació. Uns tècnics que, a poc a poc, també se submergien en els nous procediments fotogramètrics.

La darrera part del llibre és dedica al detall de la trajectòria del Servei del Mapa Geogràfic de Catalunya entre els anys 1914 i 1941. El Servei va ser creat a la Diputació de Barcelona l'any 1914 en el moment que el canonge Almera va deixar aturada la confecció del mapa geològic provincial.

L'objectiu fonamental del Servei va ser la confecció, edició i difusió del Mapa Geogràfic de Catalunya a 1:100 000. La informació del mapa hauria de fer-se per compilació de

 

documentació antecedent i no pas per aixecaments fets expressament. La migradesa de recursos de personal i financers varen endarrerir molt la feina. Va semblar que el traspàs del Servei a la Mancomunitat l'any 1920 l'havia embalat. Tanmateix, la dissolució de la Mancomunitat de 1924 va retornar el Mapa Geogràfic al son dels justos mentre el Servei retornava a la Diputació. Durant el període republicà va convertir-se en Servei Cartogràfic de la Generalitat. Però sigui per manca d'interès de la institució o per la gairebé completa edició dels fulls del Mapa Topogràfic a 1:50 000 per part de l'Instituto Geográfico y Catastral, el Mapa Geogràfic de Catalunya va avançar poc. L'edició 'pòstuma' dels fulls de Vic i de Maials l'any 1941, una concessió graciosa de la Diputació franquista, on havia tornat a parar el Servei, va senyalar el final del projecte inacabat del Mapa així com el final d'una època de la cartografia catalana i que l'autora va aprofitar per a cloure la seva obra.

Pau Alegre, octubre de 2000.

 

Aquest resum ha estat publicat a Treballs de la Societat Catalana de Geografia, 51

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
25 de juny de 2001
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat