Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
   

 

En els darrers cursos, la Societat Catalana d’Ordenació del Territori (SCOT) ha dedicat diversos seminaris de recerca a fer un balanç sobre l’estat de la urbanística i l’ordenació del territori a Catalunya. [...]

El seminari que va donar peu al present document volia ser una darrera reflexió sobre les formes i els continguts de l’ensenyament de la disciplina. Aquest cicle s’ha desplegat a través de gairebé totes les universitats públiques catalanes i ha permès dibuixar el mapa actual dels estudis universitaris propers a aquestes matèries, conèixer els seus problemes, contrastar enfocaments i mètodes i avaluar el conjunt de la situació. A més, aquest periple ha servit per fer un diagnòstic i treure conclusions sobre aquest àmbit i proposar la creació d’un institut dedicat a l’urbanisme i l’ordenació del territori, que creiem que ha de servir per resoldre alguns dels problemes que tenim plantejats i per afrontar amb èxit els reptes que ens esperen.

L’organització d’aquest Seminari ha estat a càrrec de Margarida Castañer, que ha exercit les tasques de coordinadora; de Josep Ma. Llop i Carme Bellet, que han redactat i proposat el contingut final d’aquest informe; de diferents companys, que se citen en la crònica de cada jornada, de les quals han estat responsables; de diversos departaments, que han participat aixoplugant-nos a les seves universitats, i finalment, de la Junta de la SCOT, que ha col•laborat en diverses tasques. A tots ells els vull fer constar públicament el meu agraïment i el de la Junta.

Finalment, cal assenyalar que en la darrera reunió ordinària abans de les eleccions, la Junta que jo presidia va decidir per unanimitat fer seu el contingut de l’informe redactat per Josep Maria Llop i Carme Bellet, i el va lliurar a la nova Junta com a document de referència que esperem que serveixi per a la millora i la renovació dels ensenyaments d’urbanisme i ordenació del territori a Catalunya i, lògicament, per a la millora de l’ordenació del nostre territori. [Ricard Pié]

 

Les Jornades i les aportacions de base recollides en l'informe són les següents:

÷ Presentació, Margarida Castañer / L'ensenyament d'urbanisme a Europa, Paolo Ceccarelli (29.09.2000)
÷ Les llicenciatures de ciències ambientals, Josepa Brú i David Saurí / Strategie valutative nello sviluppo sostenibile del territorio, Luigi Fusco. (17.10.2000)
÷ Les llicenciatures de geografia , Pilar Riera / Geografía y ordenación del territorio, Florencio Zoido (01.12.2000)
÷ Els ensenyaments actuals a les escoles d'arquitectura, José Luis Oyón i Carles Llop / L'evolució històrica dels ensenyaments d'urbanisme i perspectives de futur, Antonio Font (19.01.2001)
÷ Els ensenyaments actuals a les escoles d'enginyeria de camins, Manuel Herce / La pràctica de l'ensenyament de l'urbanisme a França. Present i perspectives de futur, J-M Offner (23.02.2001)
÷ L'aportació de l'economia i l'ordenació territorial i a l'anàlisi regional i urbana, Esther Vayà i Jordi Surinyach / La visió professional. Què ha de saber un llicenciat?, Joan C. Llovet i Joaquim Clusa (16.03.2001)
÷ Presentació, Tomàs Font / L'urbanisme i ordenació del territori als ensenyaments jurídics a les universitats catalanes, Glòria Bardají / Aportacions de l'ensenyament del dret urbanístic i ambiental als no-juristes, Luciano Parejo / El paper del professional en dret en la planificació territorial i urbanística, Carles Pareja (04.05.2001)
÷ El paisatgisme a Barcelona, Jordi Bellmunt / El mapa de los estudios de paisajismo en España, Ángela Souto / La consolidació d'una disciplina, Daniela Colafranceschi (01.06.2001)
÷ Els cursos de mestratge i postgrau, taula rodona amb Josep Ma. Llop, moderador, Josep R. Fuentes, Josep Vernís, Miquel Coromines i Jordi Borja (29.06.2001)

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
15 de gener de 2004
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat