Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 

 

El passat dia 22 de febrer es presentà a la sala Nicolau d’Olwer el llibre Edward W. Soja. La perspectiva postmoderna de un geógrafo radical (Barcelona: Icaria, 2010; 285 p. ISBN 978-84-9888-243-8), escrit per la professora Núria Benach (Universitat de Barcelona) i el professor Abel Albet (Universitat Autònoma de Barcelona). L’acte de presentació, que reuní un públic notable, serví per remarcar que aquest llibre és el primer d’una col·lecció que, dirigida pels mateixos autors d’aquest primer tom, continuarà més endavant amb nous volums de temàtica similar. Aquest fet, la presentació del llibre i, alhora, de la col·lecció, va ser subratllat pel Dr. Francesc Nadal, President de la Societat Catalana de Geografia i responsable d’obrir l’esdeveniment.

La Dra. Maria Dolors Garcia Ramon, catedràtica d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat Autònoma de Barcelona, fou l’encarregada de presentar més extensament l’obra en qüestió. En aquest cas, i coincidint amb el Dr. Francesc Nadal, inicià la intervenció posant de manifest l’excel·lent treball literari de l’obra de Núria Benach i d’Abel Albet; la seva voluntat expressa d’utilitzar un llenguatge clar i entenedor. Aquesta característica, continuà

 

 

Garcia Ramon, afavoreix que el llibre pugui anar destinat a un públic jove, estudiantil i, al mateix temps, a un públic expert i professoral. En qualsevol cas, però, un públic que no necessàriament ha de provenir del món de la Geografia, un fet sobre el qual no només insistí la mateixa Garcia Ramon sinó els propis autors del llibre. En efecte, Edward W. Soja és un geògraf que reivindica una mirada més general, més indisciplinada, d’aquí que les seves referències procedeixin de camps diversos, des de l’arquitectura i la teoria social, fins a la filosofia o els estudis culturals. I per això mateix la seva obra pot ser d’interès per qualsevol persona, provingui de la disciplina que provingui, sempre i quan vulgui adoptar una perspectiva geogràfica. Per dir-ho d’una manera postmoderna i radical, el llibre va destinat a aquells i aquelles que tenen alguna sensibilitat per això que el mateix Soja anomena “espacialitat de la vida quotidiana”.

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Lladó Mas, Bernat (2011): "Edward W. Soja. La perspectiva postmoderna de un geógrafo radical: de la presentació. Ressenya de l’acte a la Societat Catalana de Geografia, SCG (22 de febrer de 2011)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg90/S98321.htm

 

La fotografia de la mesa de l'acte és
de R. Giménez-Capdevila (SCG).

 

Aquest caràcter transversal, provocador i polèmic de l’obra de Soja hauria estat, en paraules de Núria Benach, coautora del llibre i següent intervenció de la tarda desprès de la professora Maria Dolors Garcia Ramon, un dels motius d’haver escollit justament aquest autor, i no un altre, per iniciar la col·lecció “Espacios críticos”. Efectivament, a banda de les afinitats personals i l’empatia dels autors de l’obra envers el geògraf de la UCLA (Universitat de Califòrnia a Los Ángeles), cal dir que aquest té un prestigi reconegut en fòrums internacionals. I un dels objectius de Benach i Albet era recollir i documentar l’impacte i la influència de les idees de Soja en aquests fòrums. D’aquí que la darrera part del llibre, titulada “Tres aportaciones de Edward W. Soja a la geografía y a la teoría social”, sigui un esforç per transmetre aquest impacte a través dels textos, articles, ressenyes, controvèrsies i debats que aquell hauria generat. Un impacte que no és aliè, com afirmaren tant Benach com ja abans ho havia fet Garcia Ramon, a l’ús del llenguatge de Soja, ple de metàfores, girs, neologismes, jocs o etimologies. Conscient que per transformar la realitat cal començar per les paraules que la descriuen.

I sobre transformar la realitat es referí, justament, el darrer ponent de la sessió i coautor del llibre, el professor Abel Albet. Aquest se centrà, sobretot, en els objectius, formats i perspectives de la nova col·lecció que el text sobre Edward W. Soja inaugura. Per fer-ho es va remetre a la contraportada del llibre, on es diu que aquesta sèrie de volums publicats per l’editorial Icaria té per objectiu aproximar-se al “pensament” d’aquells autors que hagin adoptat una “perspectiva espacial crítica” amb l’esperança de conèixer millor la realitat que ens envolta per tal de poder-la transformar allà on això sigui necessari. [Bernat Lladó Mas, 23 de febrer de 2011].

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
24 de febrer de 2011
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat