Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

 

ACTA DEL JURADO

El Jurado Internacional ha acordado conceder el Premio Internacional Geocrítica 2011 a la profesora Maria Dolors Garcia Ramon por sus aportaciones a la geografía rural y a la historia de la geografía, así como por sus contribuciones a la geografía feminista y su papel impulsor en este campo de estudio.

Barcelona 9 de diciembre de 2010.

Ens plau reproduir l'acta del jurat encarregat d'atorgar el Premio Internacional Geocrítica 2011 juntament amb un ampli extracte del text de relació de mèrits que també trobareu a l'adreça www.ub.edu/geocrit/.

.
 

 

La professora Maria Dolors Garcia Ramon és una de les geògrafes espanyoles i europees més destacades i ha efectuat aportacions importants en els dominis de la geografia social, en el de la geografia de les dones i en el de la teoria i història de la geografia. A més a més, ha exercit un magisteri prou reconegut tant a Espanya com a altres països.

Va efectuar estudis a la Universitat de Barcelona, en la qual es va llicenciar l’any 1966 per a doctorar-s’hi el 1975 amb un treball sobre les transformacions de l’agricultura del Baix Camp de Tarragona, dirigit pel professor Joan Vilà-Valentí. Va ampliar estudis a la UCLA Berkeley, on va seguir un màster sota la direcció del professor James P. Parsons l’any 1970. L’any 1969 va ser nomenada professora ajudant de pràctiques al Departament de Geografia de la Universitat de Barcelona. Poc temps després, però, va fer cap a la Universitat Autònoma de Barcelona, creada de feia poc, on ha estat professora adjunta i, d’ençà 1983, catedràtica d’Anàlisi Geogràfica Regional. Va contribuir a la creació del departament i l’especialitat de geografia d’aquesta universitat en el grup promotor d’aquesta especialitat.

L’abast de les seves activitats acadèmiques és planetària. Ha estat investigadora o professora visitant a universitats nord-americanes (Clark University, University of Arizona, Cornell University, City University of New York), europees (London School of Economics, University of Durham) i iberoamericanes (Universidad de Buenos Aires). Mercès a això, i a les sovintejades publicacions en revistes científiques de prestigi, és, sens dubte, la geògrafa espanyola més coneguda arreu. Els seus treballs, publicats en idiomes diversos, són molt citats, tal i com es pot comprovar a Google i a Google Acadèmic.

La professora Garcia Ramon ha efectuat aportacions de relleu en diverses línies de recerca, com en geografia regional i geografia cultural, però molt especialment en els de la geografia rural i la teoria i la historia de la geografia i la geografia de les dones.

 

Els seus treballs primerencs van versar sobre activitats econòmiques als països iberoamericans. Els articles sobre la pesca a Cuba i i les implicacions geogràfiques del consum de la coca al Perú en són bona prova. Tanmateix, immediatament després de publicar aquells articles matiners, la seva atenció es va centrar en les temàtiques de la geografia agrària i rural. La preparació de la seva tesi doctoral la va ocupar en aquest domini del coneixement durant anys, amb l’objectiu, sobretot, d’oferir exemples innovadors per a l’estudi de distribucions espacials i de diferenciació territorial. La temàtica abordada va ser la dels processos de canvi en l’agricultura, sobre el cas del Camp de Tarragona, i el de les transformacions d’aquesta activitat en relació de l’evolució econòmica i, en particular, amb la introducció i la difusió de les formes de producció capitalista al camp català, així com la valoració de la introducció de canvis tecnològics en la unitat d’explotació pagesa. És així com va introduir els mètodes de mostreig territorial, l’anàlisi factorial i canònic, el disseny de protocols per a mesurar els canvis en l’activitat agrícola regional i la validesa de models d’organització dels espais agraris d’ençà el de Von Thünen. Tot això la portaria a valorar les aportacions de la geografia teorètica i quantitativa en la geografia agrícola, un balanç que va detallar cap a mitjans dels anys setanta en base a l’ampli coneixement que tenia de la geografia nord-americana i europea.

La segona gran línia de recerca de Maria Dolors Garcia Ramon ha estat la del pensament geogràfic i la història de la geografia. Hi va arribar per dos camins paral·lels. De primer antuvi, en base a la reflexió sobre els espais rurals i dels paisatges que traslluïen en qüestionar-se sobre l’evolució d’aquests estudis. D’altra banda, pel coneixement de les profundes transformacions causades pel desenvolupament de la geografia radical, les quals va poder conèixer de primera mà durant les seves estades a la UCLA i a Clark.

  seguir >>>

 

  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
17 de desembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat