Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

2on Seminari d’història de la cartografia      
 
Cartografia i agrimensura a Catalunya i Balears (segles XIX-XX)
 
Barcelona, 20 i 21 d’octubre de 2010      
 

   

Ara fa exactament cinc anys que va es va celebrar a l’Institut Cartogràfic de Catalunya el 1r Seminari d’història de la cartografia dedicat a la cartografia cadastral a Espanya. Aquella trobada va servir per donar a conèixer l’estat de la qüestió en la recerca de la cartografia cadastral, així com intercanviar punts de vista entre investigadors de diferents universitats i diferents especialitats. En aquests cinc anys, aquesta disciplina ha tingut un impuls molt gran. El Grup d’Estudis d’Història de la Cartografia, reconegut recentment per la Generalitat de Catalunya, ha potenciat la línia de recerca i estudi d’aquest tipus de mapes. També les aplicacions informàtiques han millorat i s’han popularitzat de manera que els Sistemes d’Informació Geogràfica han esdevingut una eina de recuperació i potenciació de tot aquest material cartogràfic fins fa poc adormit en arxius i despatxos dispersos. L’Institut Cartogràfic, una vegada més, vol recolzar totes aquestes iniciatives que han de permetre aprofundir no només en el coneixement tècnic de la cartografia dels segles XVIII a XX sinó també estudiar les transformacions del territori per a les quals aquests mapes cadastrals constitueixen una font de primer ordre.

 

 

 

 
 

Dimecres 20 d'octubre

 

09:00 Obertura a càrrec del Director del Institut Cartogràfic de Catalunya.
09:15 Presentació del Grup d’Estudis d’Història de la Cartografia / Francesc Nadal (Universitat de Barcelona).
09:30 Conferència inaugural: Catastros urbanos de Madrid de los siglos XVIII y XIX / Concepción Camarero (Universidad Autónoma de Madrid).
 
  Sessió 1: La formació dels geòmetres
 
11:00 L’ensenyament de l’agrimensura a l’Institut de Lleida (1857-1887) / Jesús Burgueño (Universitat de Lleida).
11:30 Los agrimensores y peritos tasadores de tierras formados en el Instituto Provincial de Segunda Enseñanza de Tarragona durante la segunda mitad del siglo XIX / José Ignacio Muro (Universitat Rovira i Virgili).
12:00 L’ensenyament de l’agrimensura a l’Institut Provincial de Segon Ensenyament de Barcelona (1857-1887) / Francesc Nadal (Universitat de Barcelona).
12:30 El profesorado de la Escuela del Catastro (1859-1869) / Luis Urteaga (Universitat de Barcelona).
13:00 Dionisio Casañal y Zapatero: del catastro a la topografía / José Luis Villanova (Universitat de Girona).
 
  Sessió 2: La pràctica professional dels geòmetres
 
15:30 Amidaments de terres i plànols parcel·laris municipals a la província de Girona (1845-1895) / Jesús Burgueño (Universitat de Lleida) i Francesc Nadal (Universitat de Barcelona).
16:00 Els amidaments de la sèquia de Manresa durant el segle XIX / Meritxell Gisbert (Universitat de Barcelona).
16:30 Agrimensores y contratistas para la medición de tierras y el levantamiento de planos parcelarios en Tarragona (1845-1900) / José Ignacio Muro (Universitat Rovira i Virgili).
17:00 Aproximació a la tasca cadastral dels geòmetres a Menorca / Tomàs Vidal (Universitat de Barcelona).
17:30 Agrimensors i canadors. La campanya baleàrica de 1857-1862 / Vicenç M. Rosselló (Universitat de València).
18:00 El deslinde de las minas de sal de Cardona (1847-1867) / Joan Capdevila (Instituto Geográfico Nacional) i Luis Urteaga (Universitat de Barcelona).
 
 
 
 
 
 

Dijous 21 d'octubre

 

  Sessió 3: La cartografia cadastral com a eina de recerca
 
09:30 Recuperació, digitalització i georeferenciació de mapes cadastrals: el mapa de Vic de 1852 / Carme Montaner i Rafael Roset (Institut Cartogràfic de Catalunya).
10:00 Integració entre cartografia històrica i models d’elevació digital del terreny. El cas del plànol parcel·lari del municipi d’Horta de 1861 / Àlex Nobajas (Universitat de Barcelona).
11:00 Els canvis en els usos del sòl al Maresme (1850-2007) / Lluís Parcerisas i Enric Tello (Universitat de Barcelona).
11:30 La cartografía forestal como documento histórico / Vicenç Casals (Universitat de Barcelona).
12:00 El catàleg de plànols parcel·laris municipals de Catalunya del Grup d’Estudis d’Història de la Cartografia / Carme Montaner (Institut Cartogràfic de Catalunya) i Àlex Nobajas (Universitat de Barcelona).
 
 

 

 

 

Il·lustració: fragment d'un registre d'amidament parcel·lari del mas Figuerola, al terme de Sant Fruitòs de Bages, efectuat per Joan Rubinat, expert pagès de Manresa, l'any 1801 (Arxiu Comarcal del Bages, Manresa).

 

Lloc de celebració: Institut Cartogràfic de Catalunya. Parc de Montjuïc s/n 08038 Barcelona, www.icc.cat. Totes les sessions finalitzaran amb un debat.
Comitè científic: Carme Montaner (ICC), Francesc Nadal i Luis Urteaga (UB).
L’assistència és gratuïta però cal inscriure’s amb antelació.
Les comunicacions presentades al 1er Seminari celebrat el 20 i 21 d’octubre de 2005, us les podeu descarregar de: biblioteca.icc.cat. Teniu la introducció de la publicació (Barcelona: ICC, 2007) en aquestes mateixes planes.

 
 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
20 de setembre de 2010
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat