Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 

A la sala d’actes de la Delegació a Barcelona del Consell Superior d’Investigacions Científiques es va desenvolupar, ahir a la tarda, la lliçó IV del curs Les terres de Lleida en la geografia, en l’economia i en la cultura catalana, que organitza el Centre Comarcal Lleidatà, sobre el tema: El criteri econòmic en les delimitacions administratives. Dita lliçó va anar a càrrec de Josep de Calassanç Serra Ràfols [president de la Societat Catalana de Geografia]. Va començar dient que les divisions administratives tenen com a finalitat posar en relació, d’una manera eficient, l’administració, perquè no és materialment possible administrar tota la comunitat des d’un sol lloc, en les matèries cada dia més complexes que són objecte de la intervenció comunitària; cal trobar i establir uns esglaons intermedis entre l’individu i la comunitat total, que avui és l’Estat, però que el dia de demà pot ser una entitat supraestatal que arribi a abastar tot el conjunt humà. La municipalitat és el primer d’aquests graons, i en el parer de tots el seu poder de competència i de decisió ha de ser enfortit i ampliat. Però entre aquesta i l’Estat calen altres esglaons. Un és la província, i des de fa anys es postula la necessitat de crear-ne un altre que, parlant sempre en el marc de les actuals estructures polítiques i sense anar més lluny de l’àmbit administratiu, podríem anomenar regió.

 

Seguidament Serra Ràfols va afegir que els criteris per a delimitar-la són múltiples, des del fisiogràfic que pretén prescindir de l’home en aquest problema purament humà fins als històrics, però en aquest moment es dóna als criteris econòmics una importància rellevant. La divisió provincial establerta el segle passat imitant els departaments francesos, no ha aconseguit esborrar la realitat de les agrupacions humanes que tenien, no només una base històrica i política, sinó també econòmica. Si examinem l’economia actual, veurem que per damunt dels límits provincials continua triomfant aquella realitat que s’ha pretès ignorar administrativament, fins i tot limitant-nos als conceptes purament econòmics, prescindint de tots els altres. Un estudi de les relacions d’aquest caràcter confirmarà aquesta asseveració. Aquest estudi pot fer-se des de conceptes ben diversos, en les dues vessants de direcció o sentit i d’intensitat o freqüència. Finalment Serra Ràfols va afegir que un grup d’economistes i geògrafs, en relació amb la Societat Catalana de Geografia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i amb d’altres entitats, emprèn actualment estudis sobre els temes apuntats, per a demostrar amb xifres la base econòmica de la realitat catalana. [Traducció de l’article publicat a La Vanguardia el 24 de gener de 1967 realitzada per Enric Bertran]

 

Les conferències del curs Les terres de Lleida en la geografia, en l’economia i en la cultura catalana van ser publicades per l’editorial Pòrtic en 1971, en un llibre del mateix títol. Hi podeu llegir les de Lluís Solé, Josep de C. Serra Ràfols, Josep Iglésies, Pierre Deffontaines, Ignasi M. Colomer i José Manuel Casas Torres, entre d’altres.

 

 

Entre gener i abril de 1967, la Societat Catalana de Geografia (SCG), de conjunt amb el Centre Comarcal Lleidatà, va organitzar un cicle de conferències que sota el lema Lleida és part integrant de la Catalunya estricta va donar resposta al Ministerio de Educación y Ciencia en relació amb la pretensió d'aquest d'obligar l'adscripció de la província de Lleida en una regió de l'Ebre en els llibres de text oficials de segon ensenyament. Hem pogut recuperar les ressenyes coetànies de quatre de les disset dissertacions efectuades:

Cal recordar, però, que els resums dels parlaments, revisats pels seus autors, van ser publicats més endavant en el llibre titulat Les terres de Lleida en la geografia, en l’economia i en la cultura catalana (Barcelona: Editorial Pòrtic, 1971), nom amb el qual el cicle va ser anunciat al públic. Els crèdits editorials del llibre van evitar qualsevol menció a la SCG, tal i com ja havia passat en la convocatòria del curs acadèmic.

 

Les conferències van tenir el ressò merescut. Bona prova d'això és la informació subministrada per un altre article publicat a La Vanguardia l’1 de març de 1967, abans i tot de completar el cicle:

"La Societat Catalana de Geografia ha estat inclosa pel Ministerio d’Educación y Ciencia entre les corporacions científiques cridades a informar sobre la qüestió de la divisió regional en els llibres de text de segon ensenyament. En aquest sentit, el president de la Societat, el professor Serra Ràfols, ha rebut una comunicació de la Dirección General de Enseñanza Media amb trasllat d’una ordre del ministre, de data 24 de febrer. La junta directiva es reunirà properament per a designar una comissió que redacti l’informe pertinent." [Traducció realitzada per Enric Bertran]

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
2 de gener de 2009
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat