Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.

 

Assemblea General Ordinària SCG 2019

<<< retrocedir  Altres col·laboracions interessants a comunicar-vos ha estat la participació a través d’Albert Pèlachs al Grup de treball de Defensa del patrimoni natural de Catalunya, i el suport a les seves declaracions. També l’adhesió a la proposta de la Costa Brava com a reserva de la biosfera, a la presentació del projecte KnowCap, on participa la Universitat de Girona, per atorgar beques de doctorat a estudiants de Geografia, i a les propostes de reforma dels exàmens de Geografia de les PAU per part d’un grup de professors i professores de secundària.

Pel que fa als nostres associats i associades, en l’últim recompte érem 476, un 65% homes i el 35% dones. I, remarcar que un 35% del total (167), fa més de 25 anys que són socis i sòcies. Cada any tenim les corresponents altes i baixes, les primeres especialment entre estudiants que tenen una quota reduïda, però també és el col·lectiu que presenta més baixes, que es fan efectives en el moment de passar a la quota normal de 35 euros anuals. La il·lusió meva i de tota la Junta és arribar als 500 associats, i a tal fi us demano, us prego, que ens ajudeu a aconseguir més addictes a la nostra Societat. No els podem garantir la felicitat, però si que s’ho poden passar bé i entendre una mica més el nostre Món, venint als nostres actes i fruint de les sortides i visites d’estudi.

De socis i sòcies d’honor, n’hi ha nou, set homes i dues dones, i tenim una petició de la sòcia Maria Teresa Vicente Mosquete de fer dues sòcies d’honor més, amb la finalitat de ser més equitatius entre els dos gèneres. Li agraïm la proposta. N’hem començat a parlar en Junta, i hem d’estudiar i documentar la petició a fi d’evitar qualsevol greuge, perquè sigui ben justa i consensuada. Volem que hi hagi més dones com a sòcies d’honor i esperem poder presentar la proposta en una propera Assemblea.

En aquest curs la convocatòria del premi Joan Palau Vera adreçat a estudiants de Secundària i que dota la Societat ha resultat deserta, cosa que ha portat a fer unes modificacions de les bases per veure si en el proper curs la convocatòria té més èxit. El premi Lluís Casassas i Simó per a estudiants universitaris de Grau i Màster va tenir molt bona acollida, amb nou treballs presentats; el premi es va concedir a William Morales per a un treball sobre estudis d’inundabilitat a partir del vol d’un dron al municipi de Garriguella; hi va haver dos accèssits, un sobre un estudi de gènere a l’escola, i un altre sobre l’ús d’espais públics oberts i activitat comercial.

 

 

La presència de la Societat a les xarxes continua molt activa, amb uns 8.568 visitants en onze mesos (de juny del 2018 a maig del 2019) a l’Obrador Obert, el butlletí digital de la SCG, 6.036 a Eines i recursos per a l’Ensenyament de la Geografia i 1.578 a l’Àgora de la Geografia, als quals cal sumar 2.045 seguidors habituals a Twitter, 1.070 a Facebook, i 581 a Instagram. Unes xarxes que ens permeten ser vistos des dels Estats Units a la Xina i el Japó passant per Andorra, i que és possible gràcies al treball de Pau Alegre, Jordi Royo, Jordi Ramoneda i Meritxell Gisbert, entre altres. És de creure que el nombre de visitants s’anirà incrementant, i si no pot ser, esperem mantenir al menys el nombre de persones fidels que volen conèixer les nostres activitats.

L’economia de la Societat en aquests moments és bona degut a la política de col·laboracions, subvencions i estalvi. Uns estalvis destinats a poder organitzar algun esdeveniment extraordinari, ja que el possible ajut d’alguna caixa nacional o comarcal, que era normal en aquests casos ha desaparegut, i la major part dels governs locals i l’autonòmic estan encara patint greus restriccions pressupostàries. El nostre tresorer donarà raó de les finances en el seu informe i a ell em remeto. Pel que fa a les despeses extraordinàries, la nostra intenció era dedicar-ne una bona part a la realització d’una nova Geografia de Catalunya, que de moment ha quedat ajornada, per excés de feina dels membres de la comissió inicial que es va nomenar i perquè alguns dels possibles motors de l’obra estan acabant la Història de la Societat Catalana de Geografia, que ha suposat una important recerca de documentació dispersa i que esperem veure editada en un dels propers anys. Igualment, si es fa el Congrés de l’EUGEO es necessitaran aportacions extraordinàries, independentment dels ajuts que ens proporcioni el propi Institut d’Estudis Catalans. Aquí hem de remarcar un altre cop l’ajut de la Diputació de Barcelona, així com la de l’IEC, que va ser de 6.000 euros per a activitats extraordinàries, concedides a través de la Secretaria Científica, a més de l’ajut per a les publicacions.

 

 

Faig avinent també que estem treballant en el programa d’activitats pel curs vinent i vull anunciar que al mes de novembre hi haurà una exposició de dibuixos del geògraf Pierre Deffontaines amb motiu del 125 aniversari del seu naixement, que estarà acompanyada d’alguna conferència. També es vol honorar el 250 aniversari del naixement d’Alexander von Humboldt. Intentarem abans de començar el curs donar compte de la previsió d’actes, malgrat que cada cop és més difícil fer previsions exactes de dies i persones, degut als nombrosos canvis de les agendes personals i als actes urgents sobrevinguts que cauen sobre la taula de les reunions de Junta.

No vull acabar sense fer menció de l’agraïment de la Junta a l’Albert Pèlachs, que ha estat un excel·lent tresorer i que deixa el càrrec, per haver esgotat els tres mandats reglamentaris i per la seva dedicació a la Facultat de Lletres de la UAB, de la qual és vicedegà. El càrrec de tresorer, tresorera en aquest cas, és d’esperar que amb els vots de les persones associades, sigui exercit per l’actual vocal Mariàngels Trèmols, i que repeteixin vocalies Jordi Royo, Meritxell Gisbert i Jordi Ramoneda, mentre entrarà com a nova vocal Maria Antònia Casellas.

A tots el membres de l’actual Junta els he d’agrair el seu esforç en assistir a actes, reunions i fer-se càrrec d’algunes de les innombrables tasques que es fan, sigui portant al dia les pàgines web i d’interacció amb les xarxes socials, les excursions i visites, les publicacions, les relacions amb els professors de Secundària, la secretaria, la tresoreria, etc. Menció especial per la Blanca Betriu, la nostra secretaria tècnica o tècnica secretària de l’IEC, sense l’ajut de la qual estaríem tots a l’UCI. Unes dedicacions, totes elles, sense les quals aquesta Societat no podria existir, com tampoc ho podria fer sense l’ajut de l’Institut d’Estudis Catalans que ens acull com a filial, i dels socis i sòcies als quals desitjo que per molts anys puguin continuar venint als nostres actes i ajudant a les successives Juntes de Govern en benefici dels devots i practicants de la Geografia. [Josep Oliveras]

 

 

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Oliveras Samitier, Josep (2019): "Paraules a l'Assemblea General Ordinària de la Societat Catalana de Geografia, SCG (12 de juny de 2019)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg92/S93211.htm

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
20 de juny de 2019
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat