Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.

 

Assemblea General Ordinària SCG

Barcelona, 12 de juny de 2019

PARAULES DEL PRESIDENT

Bona tarda a tothom.

Benvolguts associats i associades a la Societat Catalana de Geografia.

Un cop més, i un any més, em dirigeixo a tots vosaltres per remarcar alguns dels actes i fets que considero de més interès per a la nostra Societat, independentment de la detallada Memòria de les activitats realitzades, que confecciona el nostre secretari, Rafael Giménez-Capdevila, i que ensems amb aquestes paraules sortirà publicada a Treballs de la Societat Catalana de Geografia.

En els aspectes externs que condicionen el desenvolupament de la nostra Societat, ens trobem encara en una situació de fragilitat política, amb un judici que en altres circumstàncies no hauria tingut lloc i que conté clars indicis de no ser just, una manca de diàleg entre els governs de l’Estat i de la Generalitat, etc. Uns fets i esdeveniments que es tradueixen en unes pròrrogues pressupostàries que afecten a les subvencions a rebre per l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i les seves societats filials. Igualment els resultats de les eleccions locals poden repercutir en els nostres pressupostos, especialment si els canvis a la Diputació de Barcelona, a la qual estem molt agraïts, afectessin la seva política de col·laboració amb nosaltres, que espero i desitjo que no sigui el cas. Una col·laboració que és en part contrapartida de l’organització de jornades tècniques destinades a electes i tècnics de les administracions locals i a llur publicació. Enguany, en el marc d’aquesta col·laboració amb la Diputació, es va organitzar una jornada a Sitges sobre Turisme urbà i desenvolupament local, que va tenir un notable èxit. Així mateix, s’han editat en format de llibre les ponències de la jornada de l’any passat a Manresa sobre El desenvolupament local i el patrimoni natural i cultural de Catalunya.

 

 

Al llarg del curs 2018-2019, que ara tanquem, hem organitzat nou conferències, set presentacions de llibres, un debat sobre els estudis universitaris de Geografia i hem col·laborat i participat en els actes del Bicentenari de Marx i a l’homenatge pòstum al professor universitari i soci nostre Tomàs Vidal Bendito. Hi ha hagut també sis sortides d’estudi a diferents indrets del país, inclosa la ciutat de Barcelona, una a realitzar a la Tinença de Benifassà aquest proper cap de setmana i un interessant viatge de Setmana Santa a l’illa de Xipre, amb visites i excursions tant a la part turca com a la grega. En col·laboració amb la Universitat d’Alacant i la Delegació de l’IEC en aquella ciutat també es va organitzar un seminari a Alcoi sobre “Les comarques de l’Alcoià i el Comtat”, amb especial atenció als temes culturals i a la industrialització moderna d’Alcoi.

Amb la col·laboració de la Universitat de Lleida, la Societat va organitzar a Lleida un curs d’Introducció al QGIS, impartit per la vocal de Junta de Govern Meritxell Gisbert. I, a Reus, Barcelona i Lleida vam contribuir a la “GeoNight/Nuit de la Géographie”, juntament amb el Col·legi de Geògrafs, l’EUGEO i el Comité National Français de Géographie. És el segon any que organitzem aquesta “Nit de la Geografia” i esperem que tingui continuïtat i acceptació entre els addictes i defensors-defensores del medi i de la nostra ciència.

Pel que fa a les publicacions, el Consell editor, encapçalat pel nostre vicepresident, Jesús Burgueño, ha impulsat els dos números reglamentaris de la revista Treballs, el llibre Paisatges després de la batalla: geografies de la crisi immobiliària, i s’ha regalat als associats que l’han demanat el llibre de Vicenç M. Rosselló: Mallorca. El Sud i Sud-Est. També s’ha completat la digitalització dels llibres publicats per la Societat entre 1953 i 1981, en total deu, alguns dels quals totalment exhaurits. La revista Treballs ha estat inclosa a la REDIB (“Red Iberoamericana de Innovación y Conocimiento Científico”), s’ha participat en la creació d’un portal a internet de revistes de temàtica geogràfica, i s’ha renovat la sol·licitud d’inclusió a la base de dades de cites i resums d’articles SCOPUS i a la de classificació de revistes CARHUS.

 

 

A nivell internacional, la Societat té una entrada com a Catalan Society of Geography a The International Encyclopedia of Geography de l’American Association of Geographers, que poden llegir en format virtual a la pàgina 7.889 i dins l’apartat de “Geographical Associations”; el nostre vocal Joaquim Farguell ha assistit a Galway (Irlanda) a la reunió i congrés de l’EUGEO (Association of Geographical Societies in Europe), que ha comptat amb la participació d’unes 500 persones de diferents estats europeus, i la junta directiva de la qual ha demanat si la nostra Societat es voldria fer càrrec de l’organització de la reunió i congrés de l’any 2023, una petició que hem d’analitzar conjuntament amb els departaments de Geografia de les universitats Catalanes, però que la sola petició ja ens honora.

Col·laborem igualment en la visita de geògrafs i geògrafes d’altres països als departaments de Geografia de les nostres universitats, sempre que ens puguin oferir alguna conferència sobre el seu camp d’especialització i es puguin encabir fàcilment al nostre programa d’activitats, com és el cas de la presència avui de Marion Werner de la Universitat de Buffalo, als EUA, per parlar sobre el desenvolupament desigual en la regulació dels sistemes agroalimentaris del Carib.

La col·laboració amb els departaments de Geografia de les universitats de Catalunya comprèn també altres actuacions, entre les quals estaca la Taula de la Geografia. La Societat fa una aportació a l’EspaiGeo, plataforma que impulsa la Taula per fer difusió de les activitats que en pro de la Geografia desenvolupen els departaments i la Societat, com és la posada en marxa d’un canal de WhatsApp, una pàgina web i l’emissió de notícies sobre recerques en Geografia destinades als mitjans de comunicació.

Amb la Delegació a Catalunya del Col·legi de Geògrafs s’ha col·laborat en l’espai “Valor Afegit” de Televisió de Catalunya, que el 19 de febrer va emetre un programa dirigit per Xavier Duran sobre “Què és un geògraf?”; l’horari d’emissió segurament restà audiència, però es pot reproduir a la carta per internet. Una col·laboració que pensem augmentar en el futur, com també la que es va fent amb l’Asociación Española de Geografía (AGE), que ens ha invitat recentment a explicar què és i què fa la nostra Societat al Congrés de Geografia de València que tindrà lloc la propera tardor; cal no oblidar la pertinença al Comité Español de la Unión Geográfica Internacional, que prepara el proper congrés de la UGI a Istanbul l’any 2020.

  seguir >>>

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
20 de juny de 2019
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat