Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.

 

 

 

El matí de dissabte 14 d'abril de 2018 tingué lloc la presentació del número extraordinari de la revista l'Erol, publicat per a commemorar l'efemèride dels quaranta anys del trasllat definitiu dels veïns de Sant Salvador de la Vedella al nou poble de Sant Jordi. L'acte, que se celebrà a la biblioteca de Sant Jordi de Cercs, situada a la plaça Primer Comte de Fígols, va ser força concorregut.

El text del número ha estat redactat per Rosa Serra Rotés, de l'equip editorial de l'Erol, i Josep Ramon López Asencio, qui formà part del consell del Patronat Municipal de l'Habitatge que portà a terme les gestions i la direcció pel bon ordre del trasllat als anys setanta del segle passat. Els continguts es basen, entre d'altres materials, en un estudi que l'any 1972 varen efectuar els llavors estudiants Pau Alegre i Josep Oliveras, sota la tutoria d'Horacio Capel i Mercè Tatjer, professors de geografia novençans a la Universitat de Barcelona, a l'època,

 

 

i actualment catedràtics jubilats de la mateixa universitat. Avui, Alegre i Oliveras també professen la geografia, a la Universitat Autònoma de Barcelona (Bellaterra), el primer, i a la Rovira i Virgili (Tarragona), el segon. A més a més de la reproducció d'una generosa selecció de fragments d'aquell estudi, l'Erol recull un ventall molt ampli de dades del poble que ara es troba sota les aigües de l'embassament de la Baells: dades socials, econòmiques, empresarials, etc., les quals havien estat recollides, en primera instància, mitjançant enquesta dirigida a tots els veïns de Sant Salvador i la Baells la primavera de 1972. La part més vistent de la publicació és l'àlbum de fotografies, les quals proporcionen una visió entranyable dels ambients de tota mena (domèstics, laborals, rurals,...) que calgué abandonar per sempre més. Molt oportunament, una bona colla de les fotografies publicades eren exposades a la mateixa sala on se celebrà l'acte de presentació.

Sota la presidència del Sr. Jesús Calderer, alcalde de Cercs, el desenvolupament de l'acte es repartí en dues meitats complementàries. En la primera, parlaren, al seu torn, els quatre professors de geografia citats ratlles amunt. D'acord amb les instruccions rebudes de la Sra. Rosa Serra, la qual presentà i moderà l'acte, i del Sr. Josep R. López, glossaren les circumstàncies de tota mena que acompanyaren la realització de l'estudi (*). Les seves paraules no van ser un recordatori nostàlgic, sinó, més aviat, una reflexió sobre els ensenyaments que havien adquirit de l'operació de trasllat, els quals, encara avui, cal valorar en justa mesura. Si més no, i ho van destacar gairebé a cor, l'èxit del trasllat és un bon exemple del que suposa la unió i el

 


* Vegeu-ne un resum: A tall d'homenatge a Horacio Capel.

 

 

coratge col·lectiu davant d'una situació adversa i conflictiva. Com va destacar un dels ponents en la seva intervenció, les Lluites Compartides són la millor recepta per a reeixir, tot fent al·lusió aprovatòria al títol de l'exposició itinerant d'Omnium Cultural del Berguedà, muntada expressament per a l'efemèride, i instal·lada al porxo de la biblioteca.

La segona meitat de l'acte va consistir en la projecció del documentari A prop de casa, en el qual es fa relació de les actuacions empeses per a bastir el nou poble, des de 1971 fins a 1977. És un memorial i, per això mateix, recull records i vivències de diverses persones afectades i protagonistes del trasllat de 1977. També s'hi expressen les opinions dels més joves de Sant Jordi, per als quals l'efemèride no deixa de ser un assumpte dels pares i avis. D'altra banda, prenen especial relleu les paraules de l'arquitecte Jordi Viola, cap evident de l'equip de facultatius responsables del projecte del nou poble. De no haver estat la seva determinació per fer complir amb rigor l'execució de l'obra contractada amb les empreses constructores, altra cosa seria Sant Jordi de Cercs. I, per sobre de tot, tal com va remarcar l'alcalde Calderer en les paraules que van tancar l'acte, així com ho havien fet diverses persones entrevistades al llarg del documentari, sense la positiva tossuderia per les coses ben fetes i a consciència del seu predecessor en el càrrec, el Sr. Ignasi Camps, el nou poble no hauria existit i la comunitat de Sant Salvador de la Vedella s'hauria dissolt, en l'espai i en el temps. El número extraordinari de l'Erol presentat aquell 14 d'abril servirà perquè en perduri la memòria.

 

Text i imatges servits per l'Ajuntament de Cercs i l'Erol. A la fotografia de X. Serra, d'esquerra a dreta: Rosa Serra, Pau Alegre, Jesús Calderer, Josep Oliveras, Horacio Capel i Mercè Tatjer.

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
31 de maig de 2018
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat