Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  

 

 

 

 

 

Una selecció de recursos digitals per enriquir la geografia a l’aula.
Eines i recursos per a l'ensenyament de la Geografia    [3/3]

Creació del web Eines i recursos per a l'ensenyament de la geografia

<<< retrocedir  Des de la Societat Catalana de Geografia (SCG) s'ha realitzat una proposta per potenciar l'ús de les TAC. Es tracta del web Eines i recursos per a l'ensenyament de la geografia. Aquesta pàgina comprèn centenars de recursos digitals per utilitzar a les aules. La seva funció no és ser un recull exhaustiu de recursos, sinó seleccionar els recursos més adients, variats i amb possibilitats de ser aplicats a l'aula.

La seva gènesi es remunta a 2011, any en què la SCG va organitzar el curs: Ensenyar Geografia a Secundària. En una de les sessions, tres ponents van participar en un debat titulat Perspectives, eines, recursos i xarxes en l'ensenyament de la geografia. Els ponents Asunción Blanco (UAB), Jesús Granados (UPC) i Maria Villanueva (UAB) van analitzar el valor de la geografia per abordar temes transversals i van aportar una gran quantitat de material digital, la qual cosa va suscitar un gran interès entre el públic assistent.

La SCG va respondre a aquest interès amb la creació d’un web que recollís tots aquells recursos. Dels debats es deduïa que un dels principals problemes per als docents era la dificultat de trobar recursos digitals en el mar de dades i pàgines de tot tipus (útils i no útils) que suposava Internet. Als tres ponents inicials s’hi van sumar nous membres procedents de diferents universitats i centres de secundària per crear un equip heterogeni: Francesc Nadal (UB), Anna Ortiz (UAB), Jordi Royo (Institut Barri Besòs) i Roser Serra (Institut Joaquim Rubió i Ors).

El web pretén ser un instrument al servei dels docents, per a tots els nivells educatius. A més de recursos digitals (webs generals, webs interactius, vídeos, articles de premsa, bases estadístiques, mapes i jocs), la pàgina conté també associacions i revistes de l'àmbit de la geografia. Els recursos són descrits breument i ordenats en un menú amb les següents categories: ciutat i territori, espai polític, sostenibilitat al món, natura, tecnologia i societat, planeta Terra, població i sistemes culturals i un món en canvi. Un segon menú conté diferents tipologies de recursos: bases de dades, mapes, jocs i aplicacions, imatge i so i webs generals. A cada entrada se li ha assignat les categories pertinents segons la temàtica de què tracta, amb l'objectiu de minimitzar el temps de recerca dels visitants.

Per tal de poder tenir comunicació amb els usuaris del web, compartir recursos, comentaris o incidències, la pàgina compta amb una adreça de correu: georecursos.scg@gmail.com i permet, així mateix, deixar-hi comentaris per part dels usuaris.

Els reptes de futur per a aquest projecte són mantenir la pàgina actualitzada, renovar-la amb material recent, millorar-ne la comunicació amb els usuaris, obrir fòrums de debat i xarxes socials i fer la pàgina més interactiva i dinàmica.

En resum, la pàgina d'Eines i recursos per a l'ensenyament de la geografia és una petita contribució de la SCG a la millora de la docència de la geografia a les classes. Els problemes que afecten aquesta disciplina a les aules són preocupants i caldria abordar-los des d’un debat profund sobre l'ensenyament, l'ensenyament de la geografia i el paper d'aquesta ciència a la societat del segle XXI. Tenim marge de millora per aconseguir que la imatge de la geografia sigui la d'una ciència (més) útil. Per a fer-ho, les TAC són una eina útil i versàtil, adaptable a les noves metodologies de l'ensenyament. La pàgina aquí presentada és un intent de facilitar l'aplicació de les TAC a les aules. [Jordi Royo Climent]

  
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
25 de juny de 2017
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat