Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 

El 18 de novembre i a la Sala Pi i Sunyer de l’Institut d’Estudis Catalans tingué lloc la presentació del tercer volum de la Morfología de las ciudades. Agentes urbanos y mercado inmobiliario (Barcelona: Serbal, 2014), obra del professor de Geografia Humana de la Universitat de Barcelona i consoci de la nostra entitat Horacio Capel. La presentació anà a càrrec del professor de Geografía de la Universitat Autònoma de Barcelona Oriol Nel·lo i Colom.

Obrí l’acte el president de la Societat Catalana de Geografia, que es referí als bons records que la lectura d’aquest llibre li havien suscitat dels anys en què el professor Capel impartia de forma excel·lent la Geografia urbana, concretament del curs 1971-1972 i cursos immediatament posteriors, ja que al costat de bibliografia i temes ben actuals hi trobava alguns dels autors i problemàtiques que en aquells anys el professor donava a conèixer. Uns anys en què l’Horacio Capel va acabar la seva tesis doctoral sobre la xarxa urbana espanyola i en la qual hi ha una pregona utilització de tècniques quantitatives. Alhora que començava a decantar-se cap a una visió crítica de la construcció de la ciutat, en la qual aquesta era un producte social, reflex de l’estructura de la societat i del repartiment de la riquesa i del poder.

 

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Oliveras, Josep (2014): "La morfologia de las ciudades III. Resum de la presentació del llibre d'Horacio Capel a la SCG (18 de novembre de 2014)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg92/S91231.htm

 

Es referí, el president, als records del curs abans esmentat, en el qual al costat del manual de Jacqueline Beaujeau-Garnier i Gerard Chabot que el mateix Capel havia revisat, es comentaven altres llibres i articles que estaven apareixent, alguns dels quals entraven a formar part de la bibliografia recomanada, i així apareixia l’Henri Lefebvre, el Manuel Castells, el Kevin Lynch, el Nicos Poulantzas o els treballs que el grup d’urbanistes dirigit per Manuel de Solà-Morales acabava de realitzar sobre els barris marginals de l’àrea barcelonina. Recordà igualment la importància que tingueren els contactes amb els joves professors francesos que orbitaven al voltant de Bernard Kayser, professor de la Universitat de Tolosa de Llenguadoc, amb els quals es realitzà un estudi sobre els grans establiments industrials del sud de França i de Catalunya. Aquestes noves lectures i els contactes amb els joves professors francesos influenciats pel marxisme, es reflectirien sens dubte en el contingut de Capitalismo y morfología urbana en España, un llibre que va tenir un gran impacte i que en certa manera entronca amb el llibre que es presentava en aquell acte. Acabà la intervenció recomanant vivament la lectura d’aquest tercer volum de la Morfologia urbana i desitjant a l’Horacio Capel que durant molts anys pugui continuar aportant nous coneixements, encara que no cal que treballi tant com ho ha fet fins ara.

El presentador Oriol Nel·lo remarcà d’entrada que el tercer volum de la Morfología urbana de l’Horacio Capel tancava una obra i esforç major desenvolupat per un dels geògrafs més influents de l’àmbit cultural hispànic, produït en un moment de plenitud. El llibre per altra

 

Il·lustració superior, d'esquerra a dreta: Horacio Capel,
Josep Oliveras i Oriol Nel·lo.

 

banda, no només introdueix exemples d’actualitat referits a Catalunya o a Espanya, sinó que fa referències a diferents èpoques històriques, des del període clàssic als nostres dies i té per àmbit espacial tot el planeta, encara que se centri sobretot en Europa i Amèrica.

Qualificà l’esforç del professor Capel d’ambiciós i demostratiu dels seus coneixements vastíssims, amb una amplíssima bibliografia, però demostrant al mateix temps una traça enorme per exposar els temes de la forma més pedagògica possible. Això feia que el llibre fos recomanable tant per a l’especialista, com per l’estudiant i el ciutadà interessat en aquests temes.

Es referí a les dues parts en què es divideix el llibre. Una primera dedicada als actors i agents urbans i una segona al mercat immobiliari. Respecte a la primera, el professor Nel·lo trobà molt interessant l’enfocament que Capel li donava, ja que les actuacions dels agents i actors poden afavorir o perjudicar amb menor o major mesura el conjunt de la població, i la ciutat es presenta com un teatre o un circ, on els agents actuen, col·laboren o lluiten. Els agents tractats són els propietaris del sòl, els promotors i constructors d’edificis, els comerciants i creadors d’espais d’oci i de serveis, el capital financer, els tècnics i les administracions públiques. L’autor del llibre, segons Nel·lo, no només explica la seva actitud i actuacions, sinó que desgrana algun del temes de fons que es corresponen amb les problemàtiques tractades. Així respecte al paper dels propietaris del sòl, descriu el concepte de propietat, la noció de renda del sòl, el caràcter precapitalista o capitalista d’aquesta renda, la seva tendència a esdevenir monopolística, el seu finançament, la importància de les lleis hipotecàries, etc.   seguir >>>

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
3 de desembre de 2014
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat