Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 

<<< retrocedir  Per a seva part Neus Monllor, que va estudiar geografia i ciències ambientals a la UAB i a la Universitat de Girona i té un doctorat sobre la nova pagesia amb comparacions entre la província d’Ontàrio i la de Girona, tractà d’Una experiència d’emprenedoria rural al Pallars Sobirà. Per la Neus Monllor la geografia i l’emprenedoria van de la mà. Ja que el seu punt de partida estava en la pregunta de per què els joves no s’incorporen al sector agrari? I, en la recerca de noves possibilitats econòmiques en el món rural. Propugnà una nova pagesia formada per persones joves que cerquin la màxima autonomia a partir dels recursos propis del món rural, lluny del model agroindustrial i molt més en contacte amb el territori i la seva gent. Actualment es dedica a la consultoria rural, però l’experiència exposada va ser la realitzada al poble de Burg a la Vall Ferrera (Pallars Sobirà) entre els anys 2010 i 2013. Junt amb el seu company, formularen un projecte de dinamització econòmica i rural “La caseta de Burg” a partir de la concessió per part de l’Ajuntament de Farrera de la utilització d’una casa destinada a equipament i d’un petit crèdit de la Banca Ètica.

El projecte constava de tres elements fonamentals. El primer la posada en marxa d’un restaurant l’“Espai Tomata”, que només servia aliments de proximitat o de quilòmetre zero, produïts ecològicament, i es feia pedagogia dels productes i de la cuina. Hi havia productes que se’ls feien ells mateixos en un hort i altres comprats al veïnatge, cercant sempre la qualitat natural. El segon, la

 

creació en el pis superior de la casa d’un espai de qualitat el “Dansburg”, destinat a la formació, creació i exhibició de la dansa i altres arts escèniques, amb calefacció, parquet, dutxes, etc. El tercer era el cabaret “Xino-xano” destinat a difondre les arts escèniques pel Pirineu i oferir també sopars-espectacle.

Amb els anteriors tres elements la “Caseta de Burg” oferia obrir les portes a totes les persones que volguessin anar-hi per crear, formar-se i experimentar en el camp de les arts escèniques. Organitzaren cursos de dansa i música i es donava també allotjament als inscrits en cases rurals. En conjunt es donava suport a les arts escèniques, es feia una cuina compromesa amb el medi, s’oferien programes culturals innovadors i es revalorava tot el territori de la Coma de Burg.

Al final la Neus Monllor explicà com la complexitat del projecte havia portat a deixar-lo, perquè hi tenien un excés de treball no prou compensat. No obstant, es reafirmà en la necessitat d’aquests tipus de projectes per integrar persones joves al camp a partir d’un nou paradigma de l’agricultura en el medi de muntanya i reforçar l’economia del territori a partir de la gastronomia, cosa que l’està portant ara al disseny de nous projectes.

El col·loqui que seguí al final de les exposicions va ser prou animat per comprovar com a partir dels coneixements geogràfics es podien realitzar actuacions interessants i ben diferents en benefici de la societat a què un pertany. [Josep Oliveras]

 

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
29 de maig de 2014
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat