Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
 
 
 

En el marc del programa d’activitats del curs 2013-2014 de la Societat Catalana de Geografia, la Sala Puig i Cadafalch de l’Institut d’Estudis Catalans va acollir dijous 15 de maig de 2014 a les set del vespre la presentació del llibre Geographies of Tourism. European Research Perspectives (Bingley, UK: Emerald GPL, 2013; 260p.), editat a cura de Julie Wilson i Salvador Anton Clavé i publicat per l’editorial acadèmica britànica Emerald a finals de l’any 2013.

Josep Oliveras, president de la SCG, fou l’encarregat de conduir l’acte i de donar-hi inici mitjançant una breu introducció del currículum i les àrees en què els tres ponents de l’acte han destacat tot al llarg de la seva trajectòria acadèmica i de recerca. En primer lloc, va procedir a presentar la ponent escollida per presentar el llibre, Gemma Cànoves, actualment catedràtica d’Anàlisi Geogràfica Regional de la Universitat Autònoma i una de les investigadores més destacades en geografia del turisme, especialitzada en l’estudi del paper de la dona en el món rural, el turisme rural i el desenvolupament local, entre d’altres camps.

A continuació, Oliveras va introduir els editors del llibre: Julie Wilson, Professora Investigadora de la Universitat Rovira i Virgili i Senior Research Fellow a la University of the West of England del Regne Unit; i Salvador Anton Clavé, Catedràtic d’Anàlisi Geogràfica Regional i Degà de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili. Tots dos, investigadors amb una dilatada experiència en l’àmbit de la geografia del turisme que han desenvolupat tant a

 

Catalunya com en estades a d’altres universitats europees i nord-americanes, i que ha estat publicada en diversos llibres i articles en revistes acadèmiques d’alt impacte a nivell nacional i internacional.

Un cop acabades les presentacions inicials, Gemma Cànoves va començar la seva intervenció tot destacant la qualitat i rellevància del contingut del llibre, així com la idoneïtat de publicar-lo en un moment en què hi ha poques publicacions d’aquestes característiques. Segons la professora Cànoves, es tracta d’una obra que, mitjançant una acurada homogeneïtzació de la diversitat lingüística característica del context europeu, presenta una radiografia del nivell de producció científica i el dinamisme de diferents països en l’àmbit de la geografia del turisme. De fet, Cànoves va qualificar l’obra de Wilson i Anton com una referència tant en l’àmbit nacional com internacional, ja que, d’una banda, posa a l’abast dels investigadors catalans i espanyols una informació de gran valor per tenir una visió global de com s’està desenvolupant aquest camp en altres països veïns i, de l’altra, gràcies a la traducció a l’anglès, dóna visibilitat a les tradicions de recerca europees en un moment en què l’anglès (i les tradicions angloamericanes) predomina en l’acadèmia.

 

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Sanz Ibáñez, Cinta (2014): "Geographies of tourism : presentació a l'acadèmia. Resum de la presentació del llibre a la Societat Catalana de Geografia, SCG (15 de maig de 2014)". Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, http://scg.iec.cat/Scg9/Scg92/S90891.htm

 

A continuació, la ponent va procedir a presentar breument el contingut del llibre, tot posant èmfasi en la presència d’autors de referència en cadascun dels països/àrees als quals es dediquen la major part dels capítols del llibre: els països nòrdics (Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia), França, Alemanya, Grècia, Itàlia, Bèlgica, els Països Baixos i Espanya. Entre altres, hi participen investigadors de gran renom com Jarkko Saarinen (University of Oulu), Rémi Knafou (Université Paris 1); Alessia Mariotti (Università di Bologna); Myriam Jansen-Verbeke (Katholieke Universiteit Leuven) o el mateix Salvador Anton (Universitat Rovira i Virgili). Cal destacar que també hi ha col·laborat Michael Hall, de la University of Canterbury de Nova Zelanda, amb una revisió de la situació actual respecte els canals de difusió i l’accessibilitat de la recerca en geografia del turisme a nivell internacional.

Dit això, Cànoves va felicitar als editors per l’excel·lent feina feta i va especificar que, si bé cada capítol presenta algunes peculiaritats segons el context tractat, s’hi pot trobar informació molt completa referent a: a) tradicions teòriques, temes més estudiats i etapes de desenvolupament dels estudis de turisme i geografia; b) estructura, trajectòria de la recerca i producció acadèmica per part de centres/universitats i autors; i c) canvis rellevants, projecció de futur i elements particulars de cada país/àrea. A més a més, va destacar Gemma Cànoves, la informació es complementa amb un llistat dels articles més citats i les revistes de referència en cada país/àrea tot tenint en compte els índexs Scopus i nacionals.  seguir >>>

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
21 de maig de 2014
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat