Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Triat i garbellat  :  l'estassat   :   Índex
Aquesta comunicació o convocatòria és endarrerida, depassada o debolida. Us l'havíem triat i garbellat en la data que figura a peu de plana. Potser encara sigui del vostre interès. Si més no, us l'hem reservat com a record històric.
  

 
 

La Societat Catalana de Geografia, nova filial de l’Institut d'Estudis Catalans. Una conversa amb el seu president, senyor Pau Vila*

 

L’Institut d’Estudis Catalans compta, d’ençà del mes passat, amb una nova filial científica: la Societat Catalana de Geografia. L’existència d’aquesta Societat es feia, ja, una cosa imprescindible. Ara, però, gràcies a la iniciativa i a l’activitat d’uns patriotes reunits al redós de la més alta entitat cultural de Catalunya, posseïm una associació d’aquest caràcter que es dedicarà especialment a estudiar la nostra geografia.

 

 

* Entrevista signada J.S. a La Veu de Catalunya, de dimecres 10 de juliol de 1935 (p. 8).

 

 

N’és president el culte geògraf senyor Pau Vila. L’hem anat a visitar per tal que ens parlés de les activitats que va a desenvolupar la novella entitat.

La idea de fundar-la -ens ha dit- és del senyor Puig i Cadafalch, que mai no va deixar d’insistir-hi. Després fou encarrilada pel doctor Fontserè, qui ha portat definitivament, per delegació de l’Institut d’Estudis Catalans, la seva creació definitiva.

A Catalunya no hi ha hagut mai una tradició geogràfica. Necessitàvem posseir un organisme que, a més de fomentar l’estudi de la nostra geografia, tingués cura de les relacions que sostenim amb geògrafs i corporacions geogràfiques d’altres països.

Ara, l’obra que farem ja no serà com abans la d’un home isolat; serà una obra de conjunt d’unes persones de bona voluntat aplegades sota la disciplina d’aquesta Societat.

Tanmateix, abans no existia cap entitat d’aquest caire?

Fa uns vint anys hi havia una Societat Geogràfica Econòmica, que desaparegué sense deixar rastre. Però, com us deia, hi ha hagut persones que se n’han ocupat, com per exemple En Carreras Candi, que publicà, amb l’ajut d’uns col·laboradors, una Geografia, amb caràcter enumerador i descriptiu, perquè encara no havien arribat a nosaltres les orientacions de la geografia científica moderna. Potser en aquesta apreciació cal fer una excepció: la de mossèn Norbert Font i Sagué, que des del camp de 1a Geologia va iniciar la Geografia física i obtingué un èxit sense precedents en la seva càtedra de l’Institut d’Estudis Catalans. Al costat d’aquests intents cal remarcar la iniciativa del senyor Puig i Cadafalch que, essent president de la Mancomunitat, va iniciar la confecció del mapa geogràfic de Catalunya a l’escala d’u per cent mil. La carta geogràfica de Catalunya cal dir que tenia un antecedent en l’obra del dibuixant Eduard Brossa, autor de l’únic mapa que tenim encara de Catalunya i en els cinc fulls de la carta geològica del doctor Almera, a l’escala d’u per quatre mil, realitzats amb una topografia admirable. Tot plegat, però, no són sinó activitats isolades entre si, incapaces de crear una institució d’estudis geogràfics.

Quines són les activitats que aneu a desenvolupar?

És molt arriscat d’anar a parlar d’activitats en una entitat científica que no ha començat encara les seves tasques, puix que cal tenir en compte que es va constituir el mes passat. Amb tot, s’ha tractat en les reunions celebrades pels fundadors, del pla de treball per al curs vinent. La part essencial d’aquestes tasques serà constituïda pels treballs preparatoris i d’organització del viatge d’estudis que realitzarà a Catalunya l’Associació Interuniversitària de Geògrafs Francesos. Aquest viatge científic va ésser ja convingut a Varsòvia l’estiu passat, entre els professors De Martonne i Gallois i jo, que portava l’encàrrec a aquest fi, de l’aleshores conseller de Cultura senyor Ventura Gassol. En l’organitzar-se, per tant, la Societat Catalana de Geografia, l’encàrrec que jo tenia l’he passat, com és natural i per a major garantia d’èxit, a la nostra entitat. Altrament podem dir que també estem en relació amb l’Institut d’Estudis Geogràfics del Pirineu de la Universitat de Tolosa per tal d’establir un pla de col·laboració en els treballs per a l’estudi de la nostra serralada capçalera i establir un intercanvi entre Barcelona i Tolosa, de persones especialitzades en aquests estudis. Com veieu, encara que comencem, la tasca no manca i és d’una importància evident; el que cal és l’ajut de totes les persones afectades en aquest ordre d’estudis a fi i efecte de poder-los portar amb la dignitat i eficiència que Catalunya es mereix.

Dintre pocs dies la Societat Catalana de Geografia llançarà al públic interessat per les qüestions geogràfiques, una invitació per tal que es puguin fer socis de l’entitat totes les persones que desitgin aportar-nos el seu ajut intel·lectual i econòmic. Per la nostra part confiem que l’alt patronatge de l’Institut d’Estudis Catalans i el poder disposar ben aviat de local propi a la Casa de Convalescència, futur estatge de la nostra corporació científica cabdal, facilitarà la realització de les tasques enunciades.

  
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina actualitzada el
29 d'agost de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat