Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Miguel Solana (coord.), Anna Badia, Àngel Cebollada, Anna Ortiz i Ana Vera: Espacios globales y lugares próximos. Setenta conceptos para entender la organización territorial del capitalismo global Barcelona: Icaria, 2016 (Antrazyt; Análisis Contemporáneo, 446); 335 p. Pròleg de Joan Nogué. ISBN 978-84-9888-703-7.   Notícia de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

“Però si tot això és prou conegut! Bé prou que ho han remenat els acadèmics i els activistes. ¿Cal realment un nou llibre? ¿Per quins set sous ens cal un nou glossari farcit de conceptes?” Ens ho adverteix la gent que es va embarcar per tirar endavant aquesta obra, professorat de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb el propòsit d’oferir les pautes geogràfiques imprescindibles per a una lectura global dels esdeveniments socials que sacsegen el món actual. Per bé que hi hagi una abundosa oferta de diccionaris, l’objectiu dels quals és facilitar una visió integral del món, autores i autors constataven que a gairebé tots els mancava la dimensió espacial. Asseguren, però, que des de la dècada dels anys noranta, s’ha esdevingut allò que alguns estudiosos han denominat el gir espacial de les ciències socials, de manera que el territori resulta ser un element essencial en la conformació de fenòmens, transformacions, resistències o identitats. En altres paraules, la globalització, la reestructuració econòmica, l’augment de la població urbana, el sorgiment d’una societat en xarxa, entre altres, són processos espacials.

 

Aleshores, conceptes bàsics de la ciència geogràfica, com poden ser espai, territori, regió, frontera o lloc, prenen una nova dimensió i perden la qualitat d’elements passius dels processos socials, o escenaris anodins on les societats protagonitzen els seus conflictes quotidians per a passar a formar part activa de la dinàmica de la societat. L’espai i el territori són construccions socials alhora que llocs viscuts, reblerts de simbolismes i significacions atorgades per les persones que els perceben i habiten. No són uns suports físics qualssevol de la societat, no són només un reflex social. Ha estat l’absència d’aquests conceptes a la major part de les obres que tenen, com aquesta que ara presentem, una vocació d’eina per a la comprensió crítica dels embats soferts per la població mundial contemporània, allò que va decidir els cinc consocis SCG a posar fil i agulla a la redacció d’aquesta obra.

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de desembre de 2016
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat