Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Binimelis (1595): Descripció particular de l’illa de Mallorca e viles. Edició crítica a cura de Juli Moll i Gómez de la Tía. València – Barcelona: Universitat de València – Institut Cartogràfic de Catalunya, 2014; 359 + CV p. + CD (Monuments d’Història de la Corona d’Aragó, V). Pròleg d’Eulàlia Duran, IEC. ISBN 978-84-370-9350-5 i 978-84-393-9114-2.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

En aquesta obra, la Descripció particular de l'illa de Mallorca e viles es presenta en la seva primera edició crítica. Essencialment, es correspon amb el contingut del Llibre V de la Història general del Regne de Mallorca de Joan Binimelis i Garcia (Manacor 1539/1540-Palma 1616), la qual és la primera història del Regne de Mallorca (1595). Historiador, metge, astrònom, matemàtic, geògraf i cartògraf, l’autor aboca en aquesta obra tots els coneixements disponibles sobre l’illa en el seu temps. Tanmateix, amb seny i mesura, com corresponia a la formació equilibrada i molt completa adquirida per l’autor a la Universitat de València, a Roma i a Mallorca mateix. Resumeix prou bé una fal·lera multicairada de coneixements, pròpia de l’humanisme tardà. És per tot això que la professora Eulàlia Duran, mentora acadèmica del curador de l’edició, pot presentar encertadament la figura de Binimelis com la d’un un gran exponent del Renaixement a les Illes Balears i una figura cabdal del moviment renaixentista a la Corona d'Aragó.

 

El 1583 Binimelis rebé, de les autoritats del Regne de Mallorca, l'encàrrec de fer un mapa de Mallorca amb la descripció detallada de la costa. Les ràtzies dels corsaris magribins eren al seu apogeu i calia desplegar mesures de protecció sistemàtica. Aquest mapa (1593, avui perdut) fou l'origen del posterior encàrrec de la història del Regne, que completà en set llibres: llibres I i II (situació de Mallorca al món i història de Mallorca des del Diluvi Universal fins a Roma; i de Roma a la Conquesta de Jaume I); Llibre III (de Jaume I fins a Felip I d’Aragó i II de Castella); Llibre IV (esglésies de la ciutat de Mallorca; tractat sobre la precedència entre Espanya i França; institucions mallorquines); Llibre V (descripció geogràfica de Mallorca); Llibre VI (mallorquins il·lustres); i Llibre VII (la Guerra de les Germanies).

El Llibre V de la Història general, o Llibre que tracta de la Descripció particular de la illa de Mallorca e viles e altres coses en ella s'han seguides, és compost de quatre parts

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
30 de gener de 2015
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat