Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
André Humbert, Fernando Molinero Hernando i Manuel Valenzuela Rubio (coord.): España en la Unión Europea. Un cuarto de siglo de mutaciones territoriales. Madrid: Casa de Velázquez, 2011 (Collection de la Casa de Velázquez, 121); 279 p. ISBN 978-84-96820-38-8.   Notes de lectura de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

descripció d’aquest sector, ara de tanta actualitat arran de l’embolic de la factura elèctrica, és efectuada per Françoise Ardillier-Carras, Olivier Balabanina i Carlès de Andres Ruiz a “Les nouveaux paysages énergétiques en Espagne” [41-58].

La temàtica de les tres aportacions següents gira entorn de les transformacions al litoral i al prelitoral en la mida que la intensificació dels regadius i la urbanització i usos turístics han generat tensions d’ocupació del sòl amb greus despropòsits en relació amb els sistemes naturals. D’una manera o altra, s’hi refereixen Francisco Calvo García-Tornel i Robert Hérin a “Las transformaciones territoriales en el sureste. El caso murciano” [59-81], André Humbert i Colette Renard a “L’émergence d’un angle mort. Mutations de l’espace littoral onubense occidental” [83-105] i, tot un clàssic, Roland Courtot a “Littoralisation et nouveaux modèles spatiaux dans la communauté du pays valencien” [107-124].

La professora Paz Benito del Pozo fa molts anys que concentra l’activitat investigadora

 

en la desindustrialització asturiana, ben bé des de la preparació de la seva tesi doctoral, publicada cap a mitjan els anys vuitanta del segle passat. A “Cambio industrial, territorio y paisaje en la España atlàntica. El área central de Asturias” [125-145] persevera en aquella línia de manera exemplar. Fernando Manero Miguel, professor de geografia a Valladolid, també acredita una llarga trajectòria d’estudi de la xarxa urbana de Castella i Lleó. Ja n’havia parlat a la publicació de 1990. Ara, a “Reestructuración urbana y funcional de las ciudades medias. Los ejemplos de Burgos, León y Segovia” [147-168], amplia els casos i posa en joc el paper exercit per les ajudes europees en els canvis funcionals observats.

Si bé fins aquí podem trobar sovintejades evidències de la influència directa de l’adhesió espanyola a la Unió Europea, a les tres darreres aportacions al volum, les al·lusions es rarifiquen i hom prefereix més les explicacions endògenes del creixement i transformació, contra les exògenes de gran abast. El parc temàtic de Port Aventura, el pol científic del Vallès, amb l’afegit de la

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
20 de maig de 2014
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat