Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
J. Fernando Vera (coord.); Francisco López Palomeque; Manuel J. Marchena i Salvador Anton: Análisis territorial del turismo y planificación de destinos turísticos. València: Tirant Lo BlancH, 2011 [Col. Crónica]; 473 p. ISBN 978-84-9004-228-1.   Ressenya de J. M. Prat : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

d’incorporació als estudis universitaris espanyols, detallen l’evolució històrica del turisme, l’oci i el lleure, amb l’explicació dels seus paradigmes i fonaments territorials, per passar després a la situació actual de la recerca en aquesta matèria a Espanya, sense oblidar el context i els factors determinants de la investigació, dels seus continguts i enfocaments metodològics, així com les perspectives i els reptes per als estudiosos de la temàtica. En el tercer capítol del bloc primer, s’expliquen els elements que composen el sistema turístic i la seva relació amb la geografia del turisme, des d’una perspectiva de suport a la planificació i la gestió del territori.

Acte seguit, el bloc segon, titulat “La dimensión territorial del turismo”, efectua un repàs de la dinàmica turística a l’espai geogràfic en dos capítols, els quals acumulen cent onze pàgines de text. Al primer, s’analitza la relació entre el turisme i l’espai en relació amb les motivacions i tipologies de turistes, els desplaçaments i els fluxos turístics, i la diversitat d’espais turístics. A continuació, es detallen els diversos factors de desenvolupament turístic i de localització, arrodonit amb els factors espacials, naturals, culturals, socioeconòmics i polítics. El capítol acaba amb una exposició de l’estructura espacial del turisme a escala mundial mitjançant la presentació de la seva evolució històrica i de les seves tendències, a més a més de la distribució geogràfica del turisme internacional. En el segon capítol del bloc, s’explica acuradament la diversitat d’entorns geogràfics i espais turístics (rurals, urbans, costaners, muntanyencs, protegits), així com els fonaments organitzatius i els efectes territorials dels llocs corporatius d’oci com a escenaris turístics.

 

El tercer bloc, titulat “Articulación e implantación territorial de la actividad turística”, presenta una alternativa, des del coneixement geogràfic, per a la sistematització dels efectes espacials de la dinàmica turística, amb inclusió d’una anàlisi de models, impactes i transformacions funcionals i formals del turisme sobre els espais de destinació i amb possibilitats d’aplicació en diversos vessants (institucional, política, ambiental, normativa i tecnològica). Consta de quatre capítols. El primer fa referència a l’articulació territorial del sistema, en el benentès de l’especificitat i la diversitat de l’espai turístic i els factors de diferenciació. En el segon es presenten les diverses modalitats i alguns models evolutius d’espais de destinació turística. El tercer capítol tracta aquests espais en un context de competència territorial, sense oblidar els efectes econòmics del turisme sobre les destinacions i el seu desenvolupament territorial, amb l’afegit d’una anàlisi de la competitivitat i la innovació d’aquestes destinacions, mentre que en el quart, s’incideix en el paper del turisme en la construcció del paisatge, posant especial èmfasi en els paisatges urbanitzats i transformats pel turisme.

Per acabar, el bloc quart, el qual ocupa cent cinquanta-dues planes de text, es titula “Ordenación, planificación y gestión de áreas y destinos turísticos” i consta de cinc capítols en els quals s’actualitzen els principis i les polítiques del desenvolupament de les àrees turístiques. S’hi detallen una bona colla de tècniques i protocols per a la sistematització de les eines necessàries per a portar a bon port els processos d’ordenació, planificació i gestió de les destinacions. Així, en el primer capítol de bloc, es presenta l’aplicació al turisme dels principis

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de juny de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat