Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
J. Fernando Vera (coord.); Francisco López Palomeque; Manuel J. Marchena i Salvador Anton: Análisis territorial del turismo y planificación de destinos turísticos. València: Tirant Lo BlancH, 2011 [Col. Crónica]; 473 p. ISBN 978-84-9004-228-1.   Ressenya de J. M. Prat : 
pàg.    1  ·  2  ·  3 
 

A l’actualitat, en un món globalitzat, amb més disponibilitat de temps lliure, major poder adquisitiu i més capacitat de consum, la població del Primer Món ha arrabassat temps per a l’oci i el turisme. Són condicionants que, de conjunt amb les notables millores introduïdes en les transports i en les comunicacions, han provocat una gran mobilitat espacial i accés a la informació, amb la qual cosa el turisme s’ha desenvolupat a un ritme exponencial, sota l’empara dels grans interessos econòmics i laborals, de manera que els turistes són cada volta més experimentats i ofereixen unes motivacions i uns requeriments la satisfacció dels quals demana una oferta personalitzada. Tot això, de conjunt amb una major competència entre les destinacions, ha produït un canvi substancial en el sector, amb la qual cosa el turisme s’ha convertit en un factor important en la formació d’una nova societat i un nou model territorial.

Aquest escenari precisa informació per a la producció i el consum dels productes turístics, així com també per a ajudar a planificar, gestionar i desenvolupar el turisme en la seva accepció territorial. És per això que, malgrat que la producció científica en aquest domini ha crescut molt en els darrers anys, a l’obra que presentem, escrita per quatre professors universitaris espanyols de nomenada per la seva especialització en la geografia del turisme de fa molts anys, s’analitza l’activitat turística des de la perspectiva de la geografia, és a dir, amb una orientació territorial i espacial del coneixement turístic i de la seva aplicabilitat, bo i estudiant els components socials, econòmics i ambientals.

 

És un llibre dirigit tant als estudiants de l’activitat turística, com als investigadors i als professionals del domini. S’hi aborden les noves necessitats del sector, sense oblidar la sostenibilitat i la competitivitat de l’espai geogràfic esmerçat a l’oci i al turisme. Per bé que recolzat en un llibre anterior, editat pels mateixos autors l’any 1997 sobre l’anàlisi territorial del turisme, el que ara presentem n’actualitza les dades en noves taules i diagrames, així com incorpora noves idees sobre la temàtica, en la mida com el sector ha evolucionat vertiginosament durant els catorze anys transcorreguts.

L’obra que presentem s’estructura en quatre blocs diferenciats rere una breu introducció. El primer, titulat “Fundamentos de la geografía del turismo”, efectua un recorregut en clau territorial, pels elements històrics, estructurals, científics i teòrics del fenomen turístic, a través de tres capítols que ocupen cinquanta-set pàgines de text i s’arrodoneixen amb set pàgines de mapes de casos diversos d’ocupació turística i sis pàgines de fotografies a tot color sobre llocs representatius a diverses tipologies d’espais turístics. Concretament, el primer capítol analitza la naturalesa i la complexitat del turisme mitjançant l’explicació de la relació històrica amb l’oci i del seu coneixement des de la geografia, i, després de categoritzar les diverses activitats de l’oci i el turisme, sense oblidar el seu marc geogràfic, es presenten els factors principals que l’han empès a desplegar-se i generalitzar-se en les seves dimensions social i espacial. En el segon capítol, després de presentar les aproximacions al coneixement científic i social del turisme, així com del seu procés

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de juny de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat