Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Joan Tort i Donada (a cura de): De noms i de llocs. Miscel·lània d’homenatge a Albert Manent i Segimon. Barcelona: Societat d’Onomàstica, 2011; 491 p.   Nota preliminar del curador : 
pàg.    1  ·  2 
 

La present publicació aplega un total de quaranta-tres contribucions, de temàtica i característiques força diverses però amb el denominador comú d’haver estat concebudes i escrites en ocasió de l’homenatge en forma de miscel·lània que la Societat d’Onomàstica ofereix al seu president d’honor, Albert Manent i Segimon.

El lector trobarà que el contingut d’aquestes aportacions és força divers i plural; una circumstància que, per regla general, és pròpia de publicacions de realització múltiple com la que ens ocupa. Tanmateix, en el present cas val la pena fer notar que aquesta diversitat s’adiu del tot amb la naturalesa de les aportacions que el personatge homenatjat, Albert Manent, ha dut a terme al llarg dels anys en el camp de l’onomàstica. D’aquesta manera, un llibre concebut per honorar i posar en relleu una trajectòria individual ha acabat esdevenint, per si mateix, un bon reflex del que és avui, en general, la ciència onomàstica. És a dir: un àmbit del coneixement on cap una gran pluralitat d’orientacions, de formes de treballar i de perspectives d’anàlisi. Una simple ullada a l’índex del llibre permetrà a la persona interessada constatar-ho ràpidament.

 

Entre el conjunt de contribucions, en qualsevol cas, un pes preeminent tenen els treballs que podem qualificar d’onomàstica i toponímia generals, per una banda (amb un total d’onze articles, a càrrec de Cosme Aguiló, Josep M. Albaiges, Ramon Amigó, Santi Arbós, Joaquim Cabeza, Montserrat Cailà, Antoni Lluesma, Joaquim Martí, Antoni Ordinas i Miquel Grimalt, Miquel Sánchez i Rosa Valls), i els d’onomàstica i toponímia històriques (amb deu aportacions més, a cura d’Andreu Beltran i José Rubio, Jordi Bruguera, Ventura Castellvell, Josepa Cortés i Maria José Badenas, Francesc Fité i Eduard González, Joan Ivars, Josep Maria Llobet, Francesc-Xavier Llorca, Carmen Riu i Moisés Selfa).

Els dos grups de contribucions esmentats representen, conjuntament, vint-i-un articles, i equivalen a gairebé la meitat del llibre. Il·lustren per si mateixos, doncs, la plena vigència d’aquestes dues perspectives d’estudi, en clau generalista, dins els estudis onomàstics actuals al nostre país. No menys importants quant a significació, tot i que amb un pes quantitatiu menor, són els articles que tenen una orientació analítica més concreta

 

segueix...

 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
21 de juny de 2013
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat