Activitats del curs   ·   Trajectòria històrica   ·   Directori   ·   Publicacions   ·  Miscel·lània   :   Índex
Els Llibres  dels Socis  i de les Sòcies
Notes   ·   Editors  ·   Any  ·   Autoria  ·   Títols  ·   Aparador
 
Vicenç M. Rosselló i Verger i Francesca Rotger i Moyà: Agrimensors i plànols parcel·laris a les Illes Balears (1857-1862). Ciutat de Mallorca: Servei d'Informació de les Illes Balears; Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat, 2011; 256 p. + CD. ISBN 9788461508372.   Ressenya de P. Alegre : 
pàg.    1  ·  2  ·  3  ·  4 
 

La temàtica exposada en aquest llibre cau de ple en l'àmbit d'interès científic contemplat pel Grup d'estudis d'història de la cartografia (GEHC). Format per diversos docents de les universitats de Barcelona, Lleida i Rovira i Virgili, aquest grup persegueix la més àmplia contextualització històrica i geogràfica de les tasques portades a terme durant la segona meitat del segle dinou per a la formació del registre de la propietat territorial a Espanya. Els seus mètodes i procediments de treball abasten la cerca, la descripció i la classificació de la documentació cartogràfica, gairebé sempre a molt gran escala, annexa a aquells registres: censos, cadastres, amillaraments, etc. Els seus membres malden per esgotar les fonts documentals amb un rastreig exhaustiu d’arxius, biblioteques i cartoteques d’arreu del Principat i de més enllà encara. El llibre que comentarem no escapa pas a aquesta línia de recerca i l’amplia a les Illes Balears.

A Vicenç M. Rosselló, catedràtic emèrit de la Universitat de València i membre associat al GEHC, no li ve pas de nou l’interès per aquesta temàtica. Confessa, al pròleg, que prou hauria pogut escriure sobre els plànols parcel·laris que ell mateix va consultar, ara ja

 

fa més de cinquanta anys, en el decurs de les recerques pels arxius municipals mallorquins, quan preparava la seva tesi doctoral. I se'n lamenta, perquè, com s’esmenta en diverses ocasions al llarg del llibre, també són diversos els documents que aleshores va consultar i que avui dia resulten ser introbables. Potser sí que, ara, la recerca i la publicació hagin estat possibles gràcies a "un encadenament de casualitats", però la perseverança en l'estudi del passat territorial de les Balears, no.

He esmentat els antecedents de l'interès pel tema de Rosselló, perquè no pot ser del tot casual la coneixença, com també confessa al pròleg, de "na Francesca Rotger, historiadora, la qual feia estona que treballava com a documentalista, en allò que concernia els camins, amb la cartografia i la legislació vuitcentista a Mallorca". De tot plegat, i, ara sí, amb el concurs de "la conjunció dels astres i les coneixences", en avançar-se al temps que fuig tot deixant un rastre de malvestats, aquest llibre preserva de l'oblit un gavadal de registres sobre l'estat de la propietat de la terra a les Illes Balears a mitjans del segle XIX, i, en valorar-los adequadament, de la debolició.

 

segueix...

Aquesta obra serà presentada a Barcelona el proper dimarts, dia 23 d'octubre.
L'acte tindrà lloc a l'Espai Mallorca, carrer del Carme 55, a partir de les set del vespre.
 
  l'àmbit de trobada  ·  er encastre  ·  el lugar para el encuentro  ·  gailenen bilgunea  ·  o lugar de encontro  ·  le lieu de rencontre  ·  the gathering space
 
  Pàgina publicada el
18 d'octubre de 2012
 
pau·alegre·fecit·mcmxcix·mmxx
Qualsevol persona interessada en la geografia pot associar-s'hi.
Si us plau, complimenteu la butlleta de sol.licitud d’ingrés.
    Societat Catalana de Geografia
Filial de l'Institut d'Estudis Catalans
Carrer del Carme, 47 / 08001 Barcelona
scg@iec.cat